Over een jaar wil onderzoeksinstelling VITO in Mol alle dieselauto’s uit het wagenpark hebben gebannen. “Als onderzoeksinstelling in duurzame ontwikkeling willen we de transitie naar een duurzame samenleving versnellen”, zegt Agnes Bosmans, director HR & General Services bij VITO.

Het wagenpark bij VITO bestaat uit een 90-tal voertuigen: bedrijfswagens, poolauto’s voor werknemers en bestelwagens voor de technische diensten. Dit najaar werden de eerste dieselwagens vervangen door elektrische waardoor momenteel de helft van het wagenpark bestaat uit elektrische en hybride voertuigen. De rest volgt in 2018.

In fases
“De omschakeling gebeurt in verschillende fases”, legt Agnes Bosmans uit. “Dit najaar hebben we de duurste dieselwagens vervangen door elektrische Tesla’s. Momenteel is de kostprijs van een elektrische wagen in combinatie met een voldoende hoog rijbereik enkel in die categorie voordeliger dan de huidige dieselwagens. De volgende stap is om alle bedrijfs- en dienstwagens te vervangen door hybride en plug-inhybride auto’s.”

Om de wagens weer bij te laden, worden 22 extra laadpalen geplaatst op de sites in Mol en Berchem. Voor het zover is, moet de diepe-geothermiecentrale op de Balmattsite in Mol klaar zijn om voldoende duurzame energie te produceren. De wagens zullen ook dienen om gegevens te verzamelen over slim laden, waarna die kennis kan worden verspreid.

Samen met de vergroening van het wagenpark zet VITO in op alternatieven zoals verplaatsingen met de trein, het ter beschikking stellen van bedrijfsfietsen.