Vin-Ange haalt ambassadeurschap nieuwe cava-appellatie binnen

Marta Milà (Mas Comtal) en Nancy Verbeek (Vin-Ange).

Marta Milà (Mas Comtal) en Nancy Verbeek (Vin-Ange).

21 cavaboeren uit de Spaanse Penedès-wijnregio zijn gestart met de nieuwe appellatie ‘Classic Penedès’, een hoogwaardige mousserende wijn die zich wil onderscheiden van de traditionele cava. Ze hebben de importeur van wijnen en delicatessen Vin-Ange uit Mol aangeduid als hun ambassadeur voor Vlaanderen. Die heeft straks een 35-tal wijnen uit de Classic Penedès-regio in het assortiment.

“De erkenning van de DO ‘Classic Penedès’ was een historische beslissing in Spanje”, weet Nancy Verbeek van Vin-Ange. “Die is bedoeld om de geografische identiteit en de authentieke methode weer te geven voor de productie van mousserende wijnen uit de regio Penedès. Nog verschillen tussen de DO Cava en DO Penedès zijn onder meer de verplichte vermelding van de datum van degorgement en de oogst op het etiket, de verplichte vermelding wanneer er andere druiven worden gebruikt dan de traditionele (Macabeo, Parallade, Xarel-lo) en vanaf 2017 moeten de gebruikte druiven biologisch gecertificeerd zijn.”

Kleinschalige producenten
Onder de bedrijfsnaam Vin-Ange importeren Nancy Verbeek en Peter Meynen al vele jaren wijnen en delicatessen uit Frankrijk en Spanje naar ons land. Ze verdelen die naar delicatessenwinkels en zaken in geschenkartikelen over heel Vlaanderen. “We gaan in Frankrijk en Spanje op zoek naar kleinschalige en familiale producenten die kwalitatieve en pure producten maken. Zaken die hier niet bij de supermarktketens en andere groothandels te vinden zijn”, vertelt Peter Meynen.

Op die manier zijn ook de contacten ontstaan met de initiatiefnemers van de nieuwe Classic Penedès-appellatie. “Wij hebben al langer wijnen van hen in ons assortiment en een aantal boeren komt al jaren naar onze jaarlijkse degustatie”, legt Meynen uit. “Het gaat om kleine producenten die vaak maar 7 tot 8.000 flessen per jaar produceren. Met de oogst van 2014 komen nu de eerste flessen van Classic Penedès op de markt. Volgende week komen bij ons de eerste paletten toe. De prijzen voor deze hoogwaardige schuimwijn starten vanaf ongeveer 10 euro.”

Van 26 tot 29 juni kan de nieuwe appellatie worden geproefd tijdens een pop-up wijnbar bij het bedrijf in Mol-Gompel.