Het Turnhoutse Soudal voegt opnieuw een bedrijf toe aan zijn wereldwijde netwerk. Vandaag kondigt het de overname aan van de Sloveense lijmenproducent Mitol, dat een omzet realiseert van 17 miljoen euro en meer dan 500 technische lijmen op de markt brengt.

Mitol werd 70 jaar geleden opgericht als een zuivelbedrijf en ontwikkelde in 1954 zijn eerste lijm op basis van melkoverschotten. In de volgende decennia breidde het zijn activiteiten uit naar de productie van synthetische lijmen. Het verwierf een sterke positie in de Balkan en verkende nieuwe exportmarkten. Momenteel realiseert Mitol 60% van haar omzet in export naar meer dan 30 landen en stelt het 81 mensen te werk. De geproduceerde lijmen zijn voornamelijk bestemd voor de professionele houtverwerkingsindustrie, de papier- en verpakkingsindustrie en het verlijmen van vloerbekleding.

Dichter bij 1 miljard omzet
Het huidige management blijft aan het roer. Marjan Mateta, CEO van Mitol: “De overname van Mitol door een belangrijke speler als Soudal is een enorme opportuniteit voor ons. Door deel te gaan uitmaken van de Soudal Groep is de toekomst op lange termijn verzekerd en zal onze verkoop en productontwikkeling verder worden versterkt. We zijn ervan overtuigd dat aanzienlijke synergieën kunnen worden gerealiseerd in verschillende van onze activiteiten.”

Vic Swerts, oprichter en voorzitter van Soudal: “De overname van Mitol versterkt Soudals positie in de Balkan en op de lijmenmarkt in het algemeen. De overname brengt ons ook nieuwe producten en expertise, en helpt ons verder om onze ambitie van 1 miljard euro omzet in 2020 te realiseren. We hebben al een zeer positieve ervaring in Slovenië met de overname van TKK in 2013. Net als bij TKK zijn we van plan in Mitol te investeren en verder uit te breiden.”

Mitol wordt wereldwijd de 16de productie-eenheid van Soudal.