Het Vrij Instituut voor Buitengewoon Onderwijs (VIBO) doekt zijn vestiging aan de Ring in Turnhout op en centraliseert zijn activiteiten op de campus De Brem in Oud-Turnhout. Daar wordt een volledig nieuwe school gebouwd, onder meer ter vervanging van de 131 containerklassen die er nu staan. VIBO biedt onderwijs aan 650 leerlingen met een beperking uit heel de Kempen en gaat op zoek naar extra middelen om zijn masterplan te realiseren.

De verwezenlijking van dat masterplan raakte in een stroomversnelling nadat eerder dit jaar de Vlaamse overheid een nieuwbouwdossier uit 2003 goedkeurde. Geactualiseerd komt dat vandaag neer op zo’n 7 miljoen euro, waarvan de overheid 65% betoelaagt en de overige 35% via andere middelen moet worden betaald. Het investeringsbedrag is evenwel nog gebaseerd op een leerlingenaantal dat een pak lager ligt dan het actuele 650, waardoor die 7 miljoen vlot zal worden overschreden.

Versleten containerklassen
“Een nieuwbouw dringt zich meer dan ooit op”, zegt financieel-technisch directeur Gilbert Carpentier. “De 131 containerklassen van waaruit we nu lesgeven in Oud-Turnhout, zijn tot op de draad versleten en we betalen een onverantwoord hoge kost aan verwarming.”

Het Turnhoutse architectenbureau Architects In Motion en Omgeving uit Antwerpen zijn bezig met het uittekenen van het masterplan op de site van De Brem. Voorzitter Erik Dries: “We hopen met de eerste fase, namelijk de nieuwbouw ter vervanging van de containerklassen, na de bouwvakantie 2018 te kunnen starten om die op 1 september 2020 in gebruik te kunnen nemen. De bedoeling is om meteen daarna te kunnen starten met de nieuwbouw voor de mensen die nu in De Ring in Turnhout les volgen, maar daarvoor hebben we extra middelen nodig.”

Beschermcomité
“We richten ons naar zowel particulieren als bedrijven die ons structureel willen steunen”, vult ondervoorzitter Herman Willems aan. De school kon tot dusver rekenen op schenkingen van Rotary en andere serviceclubs, maar nu gaat het om veel grotere bedragen. Ze richtte een masterplan-comité van peters en meters op met daarin ronkende namen uit het Kempense bedrijfsleven zoals Vic Swerts (Soudal), Jean-Louis de Cartier de Marchienne (Cartamundi, Brepols), Stef Heylen (Janssen Pharmaceutica), Gunhilde Van Gorp (Ravago), enz.

De 9.000 vierkante meter grote site aan de Ring in Turnhout is inmiddels verkocht aan de vzw Dekenaat Kempen. De school zal ze in erfpacht kunnen blijven gebruiken tot aan de verhuizing naar Oud-Turnhout.