In Kasterlee start een bijzonder project dat mensen met een beperking naar de arbeidsmarkt moet loodsen. Het gaat om een opleidingscentrum dat luistert naar de naam De Pompoenerie. Groep Van Eyck stelt een stuk grond van 1 ha ter beschikking waar vanuit vzw De Schreeuw pompoenen zullen worden geplant. Op termijn komen er nieuwe activiteiten bij. De initiatiefnemers willen mensen met een beperking aansterken om hun plaats in te nemen in het normale economische circuit.

Vzw De Schreeuw beperkte zich tot dusver tot de jaarlijkse organisatie van een kunstenfestival met dezelfde naam dat ook een podium biedt aan mensen met een beperking. Dit jaar vindt de 4de editie plaats op zaterdag 22 april in Turnhout. Nu komt er ook een permanente werking en wel in de vorm van een werkervaringscentrum.

40 soorten pompoenen
“We waren al langer op zoek naar een locatie en die hebben we gevonden”, kondigt Christine Huygens van vzw De Schreeuw aan. “Jan Van Eyck van Groep Van Eyck heeft ons een terrein aangeboden achter camping Houtum en domein De Putten in Kasterlee. We beschikken over een grond van circa 8.000 m2, een chalet en een overdekte werkplaats. Op het veld gaan we een 40-tal verschillende soorten pompoenen planten. Voor de opkweek van het plantgoed plaatsen we een serre van ongeveer 60m2.”

“We richten ons naar volwassenen met een mentale, psychische of sociale beperking. Door werk op maat willen we hun talenten en mogelijkheden verder ontwikkelen.” In een aanvangsfase wordt gestart met 4 mensen uit de doelgroep en 1 begeleider. Op termijn is het de bedoeling om breder te gaan dan groenteteelt en ook opleidingen te geven richting groenzorg, de verwerking en verkoop van de producten, toerisme en dierenverzorging. Binnenkort gaan de eerste pompoenplanten in de grond.