De Turnhoutse grafische bedrijven Van Genechten Packaging (VGP) en Cartamundi hebben mee een technologie ontwikkeld die speelkaarten of kartonnen dozen op een zeer goedkope manier interactief maakt. 1 van de toepassingen van de speciale chip met antenne is dat een consument extra info krijgt wanneer diej zijn smartphone naar een verpakking richt. “De technologie bestaat al langer maar we maken die nu ultra-low cost”, zegt Jan Theuer van iCartons, een business unit binnen VGP.

Het consortium waar Cartamundi en VGP voor dit project deel van uitmaken, luistert naar de naam Ping, wat staat voor Printed Intelligent NFC Game Cards and Packaging. Andere deelnemers zijn ontwikkelaars PragmactIC, imec en TNO, en Smartrac voor het antenne-ontwerp. De Turnhoutse bedrijven zijn erbij betrokken om de elektronica te integreren in bestaande productielijnen voor hoge volumes.

“De technologie verschilt van augmented reality omdat je nu geen app meer moet downloaden”, legt Jan Theuer uit. “We bieden de technologie al langer aan, maar die was tot dusver relatief duur. Voor een champagnebox kan dat nog, maar voor een pakje boter is dat al iets anders. De doelen bij de ontwikkeling van de nieuwe Integrated Circuits waren een lage kost, het moest ultradun zijn om te kunnen verwerken in een speelkaart of verpakking, flexibel ook en te integreren in papier.”

Innovatieprijs
Het Ping Consortium won eind vorige week de Innovation Product Award op het European Forum for Electronics Components and Systems (Efecs 2017) in Brussel. “De technologie is getest en klaar voor commercialisering. De toepassingen zijn gericht om interactie te creëren tussen consument en merk via dedicated readers. Dat kunnen zowel smartphones, tablets als display’s in supermarkten zijn, waarmee klanten extra info en recepten vinden of waarmee je kunt connecteren wanneer je hulp nodig hebt”, aldus nog Jan Theuer.

“Door een extra digitale dimensie toe te voegen, zijn we in staat een breed scala van nieuwe interactie kaarten en bordspellen te ontwikkelen”, voegt Steven Nietvelt, chief technology & innovation officer bij Cartamundi”, er nog aan toe.

Dit filmpje toont tot wat de nieuwe technologie allemaal in staat is.