Vertraging voor bouw bergingsinstallatie radioactief afval

belgoprocessNiras verwacht de nucleaire vergunning voor de bouw en exploitatie van de bergingsinstallatie voor laagradioactief afval bij Belgoprocess in Dessel pas ten vroegste tegen 2017. De oppervlakteberging zelf zou dan in de loop van 2021 kunnen beginnen. Daarmee loopt het project een serieuze vertraging op. Het Fanc, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle dat de vergunning moet afleveren, formuleerde 293 vragen bij het veiligheidsdossier.

Niras diende in januari 2013 een vergunningsaanvraag in bij het Fanc. Het veiligheidsdossier, het belangrijkste document binnen die aanvraag, bundelt alle aspecten van de veiligheid van de bergingsinstallatie. “Internationale topexperts bevestigden dat het concept van de oppervlakteberging robuust en betrouwbaar ontworpen is”, zegt Niras.

Eerste keer
“De 293 vragen lijken veel, maar het is dan ook de eerste keer dat er in België een bergingsinstallatie voor het langetermijnbeheer van radioactief afval wordt gebouwd. Onze deskundigen geven nu absolute prioriteit aan het beantwoorden van de vragen van het Fanc. Tegen juni dit jaar willen ze op alle vragen een antwoord geformuleerd hebben.”

Over hoeveel tijd de verdere afwikkeling van de procedure daarna nog in beslag neemt, durft Niras zich niet uitspreken. In afwachting van de definitieve berging wordt het categorie A-afval opgeslagen in speciaal daarvoor uitgeruste opslaggebouwen op de site van Belgoprocess in Dessel. “Maar de opslagcapaciteit raakt stilaan op”, laat Niras weten.