In Geel is de spin-off Mitsanto opgericht, een samenwerking tussen Michel Tops (Tops Foods nv – Olen) en hogeschool Thomas More. Onder de naam TOPS brengt de nieuwe onderneming een versterkend ontbijt in halfvloeibare vorm voor ouderen naar de markt. “Het heeft 5 jaar geduurd vooraleer het product op punt stond”, zegt Michel Tops, die voor de ontwikkeling steunde op de expertise van Thomas More (Mobilab) en KU Leuven (Lab4Food).

Het uitgebalanceerde ontbijt vloeit voort uit de vaststelling dat bij oudere personen ondervoeding vaak voorkomt ten gevolge van slikproblemen. Door het ontbijt in een halfvloeibare vorm en met de juiste nutriënten aan te bieden, weten de verzorgers precies hoeveel calorieën de oudere inneemt. Bovendien levert het gebruik voor het personeel in een verzorgingstehuis of woonzorgcentrum een tijdsbesparing op waardoor er meer tijd vrij komt om op andere manieren met de patiënt sociaal contact te hebben. De voorbije jaren is Tops Versterkend Ontbijt uitgebreid getest bij het doelpubliek.

Nieuwe producten
“We hebben een 7-tal smaken ontwikkeld”, legt Michel Tops uit. “Met 3 daarvan gaan we nu naar de markt: aardbei, appel/abrikoos en banaan. De productie van het halfvloeibare ontbijt gebeurt bij Tops Foods en van daaruit wordt ook de B2B-sector beleverd: woonzorgcentra, ziekenhuizen en cateraars. Vanaf deze week gaan de commerciële mensen er de baan mee op. Met de spin-off  Mitsanto concentreren we ons op de directe levering naar de consument via online verkoop en bestuderen we nog een aantal andere kanalen.”

In eerste instantie is Vlaanderen de beoogde afzetmarkt, vervolgens België om daarna internationaal te kijken. Mitsanto kreeg zijn thuisbasis in het BEMT-gebouw in Geel en dus op de nieuwe Innovatiecampus Geel. Er worden weldra de eerste werknemers in dienst genomen. Samen met de wetenschappelijke partners zullen nog nieuwe producten worden ontwikkeld.