EVS Energy uit Beerse is meteen in actie geschoten nadat het Grondwettelijk Hof vorige maand de zogenaamde Turteltaks vernietigde. Het bedrijf helpt professionele grootverbruikers om hun energiefactuur te drukken en gebruikt daarvoor geavenceerde software om het energieverbruik en bijhorende facturen te analyseren. “Met het verdwijnen van de Turteltaks is het opletten geblazen”, zegt An Boonen, energieadviseur bij EVS Energy.

“We merken dat de meeste bedrijven door de bomen het bos niet meer zien”, zegt An Boonen. “Het is ook onmogelijk om van elke update in energieland op de hoogte te blijven, want de ene wijziging volgt de andere op. Het aantal fouten dat wij zien op energiefacturen, is verbijsterend. Die fouten ontstaan omdat netbeheerders en energieleveranciers bij elke wetswijziging of extra heffing hun software moeten aanpassen. Een hele klus, die bovendien een groot risico inhoudt op fouten in de berekeningen. Bij grootverbruikers zien we soms fouten van verschillende duizenden euro’s.”

Tot 1.000 euro besparen
EVS Energy pakte de koe meteen bij de horens en paste meteen zijn eigen software aan. “Het probleem is dat de Turteltaks nog geheven mag worden tot 1 januari 2018. Bedrijven met een maandgelezen of jaargelezen meter kunnen in de overgangsperiode tot wel 1.000 euro besparen door de juiste berekening te laten maken of door heel alert te zijn als ze hun factuur ontvangen. Maar ook daarna blijft het opletten. Want als er één constante is in onze sector, dan is het dat wijzigingen de norm zijn.”

Bij EVS Energy werken 5 mensen die vooral grote industriële spelers als klant hebben.