Joosen-Luyckx Aqua Bio uit Turnhout heeft dit jaar bijna 4 ton Royal Belgian Caviar verkocht. Bij de start in 2002 was dat 200 kilo. In die 15 jaar is het assortiment uitgebreid naar 6 variëteiten, waaronder de wereldbefaamde Beluga. Die zijn allemaal afkomstig van gekweekte vissen.

De Belgische kaviaar gaat terug naar begin jaren ’90 wanneer CEO Flor Joosen en bioloog Willy Verdonck inzien dat er een einde zou komen aan de wildvang kaviaar. Ze starten met de kweek van steuren in aquacultuur en bouwen gedurende 12 jaar een eigen broedstock met verschillende steursoorten op. In 2002 komen ze met hun product op de markt.

Elke stap van het productieproces wordt nauwgezet opgevolgd, van de bevruchting van de eitjes tot de uiteindelijke oogst van de kaviaar. De dieren worden gevoederd met een speciaal samengestelde voeding uit de eigen productie.

Eigen kweek
“We hebben onze eigen broedstock aan ouderdieren verspreid in een aantal natuurlijke vijvers in Vlaanderen en kweken onze eigen steurtjes in Turnhout. Zo komt de wildpopulatie niet meer onder druk te staan”, vertelt Cédric Paquet, commercieel manager van Joosen-Luyckx Aqua Bio.

Vanuit Turnhout vertrekt de kaviaar naar alle windstreken met afzetmarkten als Japan, Zuid-Korea, Singapore, Verenigde Staten maar ook de Europese landen. “Afhankelijk van de steursoort moeten we minstens 5 tot 10 jaar wachten vooraleer we onze kaviaar kunnen oogsten. Voor de exclusieve Beluga kaviaar, afkomstig van de Beluga steur, loopt dit zelfs op tot 18 jaar. Op die leeftijd weegt de steur ongeveer 170 kilo en is dan bijna 3 meter lang”, aldus nog Cédric Paquet.

Topchefs als Peter Goossens, Gert De Mangeleer en Roger Van Damme leerden het Belgische zwarte goud kennen en zetten het sindsdien op de kaart.