Vergeet ijzersterk, carbonsterk is de nieuwe norm!

C_grid carbon B&RB&R Building Materials lanceerde vorige maand een innovatie in wapening van beton. Het bedrijf uit Arendonk is exclusief verdeler van C-Grid, wapening voor beton in carbon, een alternatief voor de traditionele staalbewapening. 

„Carbon is licht en ultrasterk: het heeft tot vijf keer de treksterkte van staal en is veel lichter. In tegenstelling tot staal is carbon niet-corrosief en zal het dus niet in beton gaan oxideren. Carbonwapening biedt bovendien een oplossing voor de onvermijdelijke thermische onderbrekingen in gevels”, vertelt Christophe De Saeger enthousiast.

„Carbonwapening kan perfect toegepast worden in gevelbouw, wegenbouw en zelfs in tunnelbouw. Omdat het zo licht is en op rol geleverd wordt, zijn het logistieke en verwerkende proces totaal anders dan bij staalbouw. Bovendien is er minder beton nodig voor de bekisting en is er dus meer ruimte voor vb. isolatie, wat dan weer bijdraagt aan duurzaam bouwen. C-Grid is ecologisch, economisch en energiezuinig!”

Het product is niet nieuw en werd jarenlang in Amerika bestudeerd. Wereldwijd werden al meer dan 700 projecten gerealiseerd, goed voor een gebruik van meer dan 2,5 miljoen vierkante meter product. Carbonwapening heeft zijn nut al meermaals bewezen. Zaakvoerder Michel Catteau hield de voorbije jaren de vinger aan de pols in Amerika en nu is B&R Building Materials de pioneer die dit product exclusief in Europa en het Midden-Oosten zal uitrollen.

B&R Building Materials realiseerde al heel wat projecten in de Kempen, in Vlaanderen en in het buitenland. In Mol werden sandwichpanelen met carbonwapening gebruikt bij de bouw van BS ‚t Egeltje in Mol, in de zorgsector bij de bouw voor o.a. 2 woonzorgcentrums voor v.z.w. Oase Poortvelde in Aarschot en ook de hoofdzetel van Makita in Diegem bevat carbonwapening. Het Arendonkse bedrijf is ook internationaal met erg grote projecten bezig.

B&R Building Materials maakt deel uit van de B&R Bouwgroep. De B&R Bouwgroep bundelt diverse disciplines binnen haar verschillende entiteiten. De groep bevat meerdere algemene bouwondernemingen, een firma gespecialiseerd in renovatie en een bouwfirma gespecialiseerd in lage-energiewoningen. Daarnaast omvat de bouwgroep gespecialiseerde bedrijven in nichemarkten zoals elektriciteit, beton, sanitair, en wegeninfrastructuur. Ook enkele ondersteunende bedrijven zoals een eigen studiebureau en een logistiek center behoren tot de holding. Elke firma binnen B&R Bouwgroep werkt los van elkaar voor externe opdrachtgevers, maar de kracht van de bouwgroep zijn de synergiën en de diversiteit.

Ondanks de crisis kent de groep een gestage en duurzame groei. Ook 2014 belooft nu al een succesvol jaar te worden. B & R Bouwgroep stelt meer dan 550 mensen te werk over vier locaties heen: in Arendonk, Tessenderlo, Aalst en Antwerpen. De hoofdzetel en het merendeel van de verschillende entiteiten zijn gevestigd in Arendonk. De groep is vooral actief in Vlaanderen, maar ook in Wallonië, en, afhankelijk van de entiteit, zelfs daarbuiten.