In de Kempen start een pilootproject om verf die via containerparken wordt ingezameld, een tweede leven te geven. IOK Afvalbeheer, De Sprong vzw, Kringwinkel Zuiderkempen en Kringwinkel WEB zetten een samenwerkingsverband op dat duizenden liters verf per jaar uit de afvalstroom zal halen.

“In de Kempen wordt jaarlijks meer dan 200.000 liter verf bij de containerparken binnengebracht”, zegt Bert De Busser van de intercommunale IOK Afvalbeheer. “Dat zijn meer dan 2 grote vrachtwagens. Voor heel de Benelux gaat dit over ca. 18 miljoen liter. Veel van deze verf is nog perfect bruikbaar.”

De Kempense organisaties en AkzoNobel slaan de handen voor het project Repaint (Recycled paint). Het doel is enerzijds het hergebruik en anderzijds sociale tewerkstelling te stimuleren.

Ideaal voor jeugdverenigingen
Op de Kempense containerparken worden de verfresten binnengebracht en gebeurt een eerste selectie door de parkwachters. De binnenmuurverven op waterbasis worden apart verzameld. Medewerkers van De Sprong vzw doen een tweede keuring in functie van de kwaliteit. Verf die niet meer bruikbaar is door bijvoorbeeld bevriezing of uitdroging, wordt uitgesorteerd. Na een grondige controle van de verf, de reiniging van de potten en labeling gaat de goede verf naar de kringwinkels in Geel en Turnhout, waar de Repaint-verf wordt verkocht aan 2 euro per liter. “Ideaal bijvoorbeeld voor jeugdverenigingen die hun lokalen een nieuw likje verf willen geven”, aldus nog Bert De Busser.