De verkoop van gerecycleerde verf via Kempense kringwinkels wordt uitgebreid, zo ook het aantal recyclageparken waar verf kan worden binnengebracht. Dat is het resultaat van 1 jaar Repaint (Recycled paint), een samenwerking tussen een aantal instanties, kringwinkels en AkzoNobel dat tot doel heeft jaarlijks duizenden liter verf uit de afvalstroom te halen.

Dat eerste jaar werd een succes. Via de recyclageparken van Beerse, Turnhout, Meerhout en Westerlo werd meer dan 5.600 liter verf ingezameld. “Iedereen heeft in zijn kelder of garage wel een aantal potten verf staan die meestal na een paar jaren naar het recyclagepark gaat. Veel van die verf is nog perfect bruikbaar”, zegt Katleen Mertens van IOK Afvalbeheer.

Sociale tewerkstelling
Op de recyclageparken doen de parkwachters een eerste selectie en vervolgens verrichten medewerkers van De Sprong vzw een kwaliteitskeuring. Verf die niet meer bruikbaar is, wordt uitgesorteerd. Van de nog bruikbare worden de potten gereinigd en die krijgen een label. Vervolgens worden die voortaan verkocht via 4 Kringwinkels aan 3 euro per liter: Geel, Meer, Laakdal en Turnhout.

Het doel van Repaint is 2-ledig, namelijk hergebruik stimuleren en daarnaast sociale tewerkstelling creëren. Het aantal containerparken waar oude verfresten kunnen worden binnengebracht, is nu uitgebreid van 4 naar 12.