Verbouwingswerken de Warande officieel van start

© foto: Bart Van der Moeren

© foto: Bart Van der Moeren

Vandaag is het officiële startschot gegeven voor de verbouwingswerken van de Turnhoutse cultuurtempel de Warande. Zowel de schouwburg als de toneeltoren worden gerenoveerd en het speelvlak vergroot. Het totale prijskaartje bedraagt zo’n 14,5 miljoen euro, betaald door de provincie Antwerpen. De werkzaamheden duren tot 1 september 2018.

Na de bouw van ‘Kuub’ in 2005 en de verbouwing en uitbreiding van 2013 tekent ditmaal Architects in Motion uit Turnhout (AIM) in opdracht van de provincie het historisch sluitstuk van de grootscheepse vernieuwing: de renovatie en uitbreiding van de schouwburg. Architecten Bart Janssens en Luc Vanhout lieten zich in hun ontwerp bijstaan door architect Paul Schellekens om de oorspronkelijke geest van het opmerkelijk en uniek architectuurverhaal te vrijwaren. Heijmans Bouw uit Bilzen haalde als aannemer de opdracht binnen.

Tijdens de werkzaamheden worden de Kuub en de Expozaal intensiever gebruikt maar organiseert het cultuurcentrum ook voorstellingen op locaties in de regio.

Belangrijke opdracht
“Dit huis krijgt een belangrijke opdracht mee”, zegt gedeputeerde Peter Bellens, tegelijk voorzitter van APB de Warande. “De Warande moet niet alleen in Turnhout schitteren maar nog meer naar buiten treden, naar de dorpen en de steden in de regio. De verbouwing van de schouwburg maakt het de volgende maanden noodzakelijk om uit te wijken. De ervaring die daarbij wordt opgedaan en de nieuwe samenwerkingsverbanden die zo ontstaan, zijn de fundamenten voor een volwaardig Kempens cultuurhuis.”