Veiling Hoogstraten verkoopt voor het eerst kersen

kersen hoogstratenVanmorgen zijn op Veiling Hoogstraten de eerste kersen verkocht. Producent Joris Christiaenen voerde de eerste 300kg kersen aan van het ras Bellise. Het was de firma Puur Aardbei uit Minderhout, met zaakvoerder Jan Van Alphen, die de eerste lekkernijen aankocht voor € 7/kg. “Deze kersen zullen worden verkocht op het Zuid in Antwerpen”, aldus Jan Van Alphen. “Een perfecte aanvulling op de Hoogstraten® aardbeien.”

Producent Joris Christiaenen is drie jaar geleden gestart met de aanplant van zijn kersenplantage (7ha, waarvan 5ha dit jaar in productie zijn). Dit jaar, na de bloei, werd deze plantage volledig overkapt met netten en plastic. Een zware investering die zich loont in vroegheid en superieure kwaliteit. Om niet gelijktijdig met de hele plantage in productie te komen, werd gekozen voor de aanplant van verschillende rassen. Hierdoor kan de productie gespreid worden over +/- 5 weken.

5 ton dit jaar
Dit jaar verwacht Veiling Hoogstraten in totaal een 5 ton kersen te vermarkten. Een bescheiden begin, maar de trend is alvast gezet. Zo zijn ondertussen ook twee andere producenten van Veiling Hoogstraten gestart met de aanplant van kersen onder bescherming (totale oppervlakte = 10ha, waarvan 5ha in productie). Veiling Hoogstraten hoopt zo snel te kunnen doorgroeien tot een belangrijke speler in beschermde kersen in Noord-Europa. Naast de aardbeien, kiwibessen en ander zachtfruit, vormt kersen een mooie aanvulling op de Hoogstraten®-familie. De kersen worden voorlopig niet op de klok verkocht, maar rechtstreeks bemiddeld. De verschillende soorten kersen zorgen voor een spreiding in aanvoer, met de vroege rassen in juni en de latere in juli. Naast kersen verhandelt Veiling Hoogstraten vooral aardbeien, tomaat, paprika en komkommer.

Vorig jaar realiseerde Veiling Hoogstraten een productomzet van 194 miljoen euro en een zakencijfer van 235 miljoen euro, een absoluut record.