Veel jobkansen in logistiek maar weinig gegadigden

topjobs@logisticsDe logistieke sector in de Kempen boomt, maar de vacatures voor hooggeschoolden raken moeilijk ingevuld. De job- en stagebeurs Topjobs@Logistics op 20 oktober in Laakdal brengt vraag en aanbod samen. Ruim 600 laatstejaarsstudenten, werkzoekenden en professionals zullen er kennismaken met een 60-tal bedrijven in de logistiek en de internationale handel.

De standhouders zijn zowel bekende als minder bekende productie­bedrijven, distributie­centra, groothandelszaken, logistieke dienstverleners enz. met operationele activiteiten in Vlaanderen. KMO’s worden centraal in de kijker gezet zodat ook zij volop goede kandidaten ontmoeten. Parallel met de beurs lopen er ook work­shops rond personal branding en werken in de luchthaven.

Schaars
Veel van de vacatures in de sector vragen om profielen die schaars zijn op de arbeidsmarkt. Het gaat vaak om complexe jobs zoals douanedeclaranten, expediteurs, commercieel bedienden import, dispatchers, planners, scheepsagenten, verkoops- en magazijnverantwoordelijken, enz. “Voor deze jobs worden steeds meer competenties vereist”, weten de organisatoren. “Bedrijven zijn hiervoor op zoek naar hogere profielen en medewerkers die bereid zijn om constant bij te leren en die van aanpakken weten. Een juiste attitude is daarom één van de belangrijkste criteria bij de aanwerving. Uniek in deze sector is dat de werkgevers niet geconcentreerd zijn in de grote steden, maar verspreid liggen over het land in de nabijheid van knooppunten in de vervoersnetwerken via de weg, het spoor, de binnenvaart en de lucht.”

Een belangrijke reden van het structureel tekort aan hoogopgeleide profielen is dat jongeren, studenten, werk­zoekenden en zelfs ervaren professionals deze jobs niet kennen. Bovendien zijn veel werkgevers in de sector KMO’s en niche­spelers die minder bekend zijn bij het grote publiek, wat het invullen van vacatures verder bemoeilijkt.

Topjobs@Logistics vindt plaats in het LITC op de campus van Nike in Laakdal op donderdag 20 oktober van 16 tot 21 uur.