Veel feestvierders proefden kaviaar uit Turnhout

flor JoosenDe kaviaar van Aqua Bio heeft goed verkocht rond de feestdagen. Aqua Bio: dat is de groep Joosen-Luyckx uit Turnhout. “Ik schat de meerverkoop in op 15%,”  zegt gedelegeerd bestuurder Flor Joosen.

Crisis of geen crisis, in nogal wat Vlaamse huishoudens werd rond Kerstmis/Nieuwjaar kaviaar van Aqua Bio op de toastjes gelegd. In verscheidene sterrestaurants lieten de kenners de euro’s rollen om  kaviaar van topkwaliteit te proeven.  “We produceren nu zo’n 1300 kilo kaviaar op jaarbasis”, zegt Flor Joosen. “Rond de feestdagen realiseren wij nagenoeg 50% van onze omzet. Die feestperiode loopt dan tot en met Valentijn. Daarna gaat het wat minder hard.”

De kaviaar van Aqua Bio wordt als Royal Belgian Caviar geleverd aan zes groothandelaars die de sterrenrestaurants bedienen. Ook in het buitenland Ondermeer  British Airways serveert de Turnhoutse delicatesse vandaag in eerste klasse. Gewone klanten kunnen de Royal Belgian Caviar vandaag ook vinden in de winkels van Delhaize.

Het succesverhaal van Aqua Bio is gebouwd op de doelbewuste diversificatiestrategie van de Groep Joosen-Luyckx. “We zoeken altijd naar nichemarkten waarin wij marktleider kunnen worden. Onze tweede groeilijn: kwaliteit. Indien je dan toch niet nummer één kunt worden moet je uitblinken door de kwaliteit van je producten.”

Aqua Bio is in dit opzicht weggegroeid uit de aloude molenaarstraditie van de groep. Joosen-Luykx is al van oudsher een producent van veevoeders en bloem. In de loop van de jaren heeft de onderneming enkele zijwegen opgezocht. Zoals Aqua Bio dat het ook van visvoeders en de kweek en de verkoop van vis moet hebben. De onderneming heeft evenwel ook groeicijfers gezocht in de kippenkweek, de kippenslacht en de metaalsector. De groep Joosen-Luyckx is in dit opzicht goed voor een globale omzet van pakweg 80 tot 85 miljoen euro. “Wij hebben nog geen definitieve cijfers. Maar wij hebben zeker groei kunnen realiseren.”

De Groep Loosen-Luyckx stelt vandaag in zijn onderscheiden vestigingen zo’n 400 mensen tewerk.

Flos Joosen is als bedrijfsleider ook actief in verscheidene organisaties. Hij is oa. heel erg actief binnen Unizo.