VDI Design: nooit brandjes blussen dankzij eigen ERP pakket

vdi design keuken in witte lakVDI Design uit Merksplas realiseert woninginrichtingen en kantoorinrichtingen en produceert keukens, dressings, maatkasten en badmeubelen. Het probeert zo overdacht en georganiseerd mogelijk te werken, in het voordeel van klant en bedrijf.

Het “geheime wapen” daarbij is een eigen ERP systeem. Die eigen ontwikkeling groeide uit frustratie met bestaande pakketten. Het bedrijf bestelt veel plaatmateriaal en banden, die in m2 berekend moeten worden. Bestaande pakketten hebben het moeilijk om die verschillende materialen en opdrachten te mengen. Bovendien verandert het aanbod van leveranciers constant. Als nu een kleur uit het gamma gaat, kan VDI design ofwel nog tijdig het materiaal bestellen ofwel samen met de klant de opdracht opnieuw bekijken. Dat die ‘rapporten’ permanent opgevraagd kunnen worden voorkomt veel “brandjes die geblust moeten worden”, zegt Dirk Panis van VDI Design.

VDI heeft geen plannen om het pakket te gaan commercialiseren. “We hebben er 3 jaar aan gewerkt en hebben het systeem zelf geprogrammeerd: die know-how houden we liever in eigen huis”, zegt Panis.

De aandacht voor organisatie en voorbereiding is doorheen de hele aanpak van het bedrijf zichtbaar. Toen het bedrijf een project voor kantoorinrichting won, werd het geconfronteerd met een dossierophangingssysteem waar het nog nooit mee in aanraking was gekomen. Lang voor aan de werf begonnen werd had VDI het materiaal al in huis en maakten de medewerkers zich er vertrouwd mee. Die aandacht loont, want als je geen tijd verliest op de werf (bv. met heen en weer rijden), dan dan kun je als bedrijf ook scherpere prijzen berekenen.

Is er dan helemaal geen stress? Laten we het ‘drukte, gezonde stress’ noemen, lacht Panis.

VDI Design is op 5 jaar tijd van 3 werknemers naar 13 medewerkers doorgegroeid. Dat brengt uiteraard ook zijn eigen HR uitdagingen met zich mee. Het bedrijf krijgt nogal wat spontane sollicitaties, want het begint in de branche bekend te raken dat er bij VDI groei is, dat de nadruk er ligt op de realisatie van projecten en niet op het oplossen van problemen of het blussen van brandjes. Panis zoekt dan ook en stimuleert dan ook initiatief en pro-activiteit bij zijn mensen. “Wat wij doen kun je alleen maar als je kunt terugvallen op gedreven mensen die zelf initiatief nemen en met voorstellen komen”. Zo is overigens ook het eigen ERP systeem ontstaan.

Afgelopen jaar heeft VDI geïnvesteerd in een nieuw machinepark (o.a. een professionele afkantingsmachine met automatische retouren. En de CN gestuurde opdeelzaag wordt met een automatische tilmachine gevoed.
Meer zichtbaar is de inpandige nieuwe toonzaal, waar klanten de verschillende mogelijkheden kunnen verkennen, begeleid door eigen interieurarchitecten. Die zorgen voor creatieve en praktische oplossingen, die foto-realistisch en met kleuradvies gepresenteerd worden.

VDI realiseerde al heel wat mooie projecten in particuliere woningen. Toegankelijker voor de lezers van Made in Kempen – toch voor klanten – zijn de kantoorinrichting bij Wegenbouw Vermetten NV en het project dat op dit moment gerealiseerd wordt bij Peugeot/Kia Garage Park Motors te Turnhout.