Vanhout bouwt via consortium S&R mee aan zwembad Westerlo

ZWEMBAD_binnenDe gemeente Westerlo en het consortium S&R Westerlo hebben de DBFM-overeenkomst voor de bouw van een nieuw zwembad achter het gemeentehuis ondertekend. Het gaat om een publiek-private samenwerking, op initiatief van de gemeente en de Vlaamse Overheid. S&R, met ondermeer Vanhout uit Geel, vormt daarbij een belangrijke partner voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie. “Het nieuwe zwemcomplex, dat bestaat uit een vijfentwintigmeterbad, een wildwaterbaan met lagune, een whirlpool, een instructiebad en een peuterbad vervangt het 35 jaar oude instructiezwembad in Tongerlo. Dat sluit eind 2014 de deuren”, verklaart burgemeester Guy Van Hirtum.

Dit publiek-private samenwerkingsproject wordt gerealiseerd met de steun en onder leiding van Sportfacilitator. Dat is een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, het kabinet van de Vlaamse minister van Sport, het Vlaams Kenniscentrum PPS en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Voor de sporttechnische en bouwtechnische aspecten van het project doet Sportfacilitator een beroep op Bloso. De gemeente Westerlo startte de onderhandelingen in juni 2012. Alle afspraken tussen de gemeente en de private partner zijn gebundeld in een DBFM-overeenkomst. DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintain. De Vlaamse Regering gunde de opdracht op 29 maart aan S&R, een consortium rond de firma’s Artabel, Vanhout, Cegelec, ACH en Lotec die zullen instaan voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud (DBFM) van het zwembad gedurende een periode van 30 jaar. In ruil daarvoor betaalt de gemeente een periodieke beschikbaarheidsvergoeding waarvan de Vlaamse Overheid 30 procent subsidieert.

ZWEMBAD_bovenaanzichtS&R ontwerpt, bouwt en exploiteert multifunctionele sport- en recreatiecentra volgens een uniek concept. “Via publiek-private samenwerkingen (PPS) met steden en gemeenten zorgen zij voor aantrekkelijke en betaalbare zwembaden en sportcomplexen met een totaalaanbod voor iedereen”, zegt Bernard van Zeebroek, commercieel directeur S&R Group. De zes topspelers met jarenlange ervaring in de sector zijn de aandeelhouders van S&R.

Je kan de bouw van het zwembad volgen op de Facebookpagina Zwembad Westerlo.