Vanhees Metalen schakelt Leopard-tanks definitief uit

Schrootverwerker Vanhees Metalen hoopt dat er binnen afzienbare tijd nog tien Leopoard-tanks binnenrollen op het bedrijfsterrein in Lommel. Vanhees Metalen heeft binnen een vierjarencontract met het Belgisch leger eerder al 70 indrukwekkend grote Leopard-tanks gerecycleerd in zijn afbraakmachines. “We mogen in afwachting nog 130 kleinere M113’s afbreken”, zegt Daniël Vanhees.

Vanhees Metalen is een gerespecteerd Kempens recyclagebedrijf dat als schrootverwerker honderden tonnen staal verwerkt. Het bedrijf uit Mol runt een eigen vestiging in Lommel waar vaak ontzettend grote brokken verwerkt worden. Zo afval van het nabijgelegen Hanssen Transmission, honderden oude auto’s en afgedankt legermateriaal. Het verwerkte ijzer gaat finaal terug naar de staalproducenten en de hoogovens waar het gesmolten wordt om een nieuw leven te beginnen.

“We verwerken nu elke dag 6 kleine M113’s”, zegt Daniël Vanhees. De M113’s zijn kleine infanterievoertuigen op rupsen. Die werden besteld in de jaren ’70 bij Henschel in Wilrijk. “Wij gaan die zelf ophalen in de kazernes en maken die helemaal klein. Het worden er in totaal 130. Ik mag hopen dat er bovendien ook nog eens 10 Leopards volgen.”

In het verleden werd oud legermateriaal nogal eens verkocht aan derdewereldlanden? “Klopt”, zegt Vanhees. “Maar waarom zou het leger dat nog doen? Defensie kan hier bij ons tot 7000 euro krijgen voor de verwerking van één Leopard terwijl een inzetbare Leopard op de markt nog hooguit 4000 euro waard is? Dat heeft voor een stuk te maken met de recente stijging van de grondstoffenprijzen zoals staal.”

Vanhees Metalen draait ondertussen redelijk goed. De omzet zal dit jaar tegen de 25 miljoen euro aan tikken. Het bedrijf stelt zo’n 40 mensen tewerk. “De prijzen voor verwerkt schroot zijn niet slecht. Zo’n 10 cent per kilo. Maar ze zijn ooit wel 20 cent geweest…”

Vanhees Metalen verwerkt niet enkel afgedankt staal. Het bedrijf verhandelt ook schroot en gerecycleerd staal, verhuurt containers voor metaalafval, tekent in op afbraakwerken en zorgt voor de depollutie van autowrakken.

Vanhees Metalen is een familiebedrijf dat gerund wordt door Daniël en Fernand Vanhees. Fernand’s zoon Jo is ook al aan de slag bij de onderneming.

Verwant en interessant: