Van Roey ICT Group uit Turnhout ontwikkelt en test de slimme sensor SenZYX, die bedoeld is voor mensen met lage-rugpijn. Dat gebeurt in co-creatie met de proeftuin LiCalab uit Turnhout, die beschikt over een uitgebreid testpanel om nieuwe ontwikkelingen in de zorgsector te beoordelen.

“SenZYX is een sensor voor mensen die om diverse redenen pijn hebben onderaan de rug”, legt general manager Pat Van Roey uit. “Dat kan komen door een verkeerde houding of door te weinig beweging en spierkracht. SenZYX monitort de houding van de gebruiker en gaat na of hij voldoende beweegt om zijn spieren in conditie te houden. De sensor meet de positie van het lichaam in de ruimte en gaat na hoe actief de gebruiker is. Als SenZYX een houding of gedraging detecteert die te veel afwijkt, produceert hij een voelbare trilling. Dat is een signaal voor de gebruiker om zijn houding en gedrag aan te passen. SenZYX stuurt ook een rapport naar je smartphone.”

2 doelgroepen
Met SenZYX richt Van Roey ICT Group zich tot 2 doelgroepen: “In de eerste plaats is er de professionele markt. Verpleegkundigen hebben bijvoorbeeld veel last van lage-rugpijn. In de 2de plaats is er de retailmarkt, met de sportieve gebruiker.”

Het zal echter nog even duren eer de slimme sensor op de markt is. “Ons proeftuinproject duurt 2 jaar en is 5 maanden geleden pas gestart. Maar over 2 jaar zou SenZYX klaar moeten zijn voor de markt.”