maison vin d'husNa 29 jaar trokken Marie Hus en Chris Sas in juni vorig jaar de deuren van hun restaurant Rembrandt in Meerhout achter zich dicht. Een jaar later openden ze in de Franse Auvergne de deuren van hun chambres d’hôtes Maison Vin d’Hus. “Nog wel werken maar toch veel meer rust”, zegt Marie (straks 56 j.), die de zaak runt.

“Met het restaurant en de feesten was het altijd maar druk. Te druk en te veel”, legt Marie uit. “Onze dochter wou de zaak sowieso niet overnemen. Ik had het gevoel dat we ons hoogtepunt hadden bereikt en wou liever iets kleiner beginnen.”

Toeval
Dat het uiteindelijk Frankrijk werd, is een toevalligheid. “Ik kwam op een website een huis met een vijver tegen en dat stond me aan, maar ik heb het wat laten betijen. Nadat we het fiat hadden van onze dochter, zijn we toch eens gaan kijken en waren we meteen verkocht.” In 2012 kochten ze het pand, een voormalig wijnhuis dat al een jaar leeg stond. “Eerst moesten we ons restaurant verkopen maar we zijn intussen ook beginnen verbouwen in Frankrijk.”

Maison Vin d’Hus telt 3 gastenkamers en ’s avonds kunnen die gasten aanschuiven aan de tables d’hôtes, waarbij Marie haar kookervaring opnieuw van pas komt. “Ik ontvang graag mensen en leg hen graag in de watten. Nu gebeurt dat op een kleinere schaal”, verduidelijkt Marie. “De eerste gasten reageren zeer tevreden. Dat zijn nog grotendeels kennissen. Vorige week hadden we Duitsers op doorreis op bezoek en ook bij hen viel de chambres d’hôtes bijzonder in de smaak. Mensen komen hier vooral voor de rust.” De plannen voor een bijkomende gîte zitten nog even in de koelkast. “Eerst zien dat ik dit aankan”, besluit de Kempense.