Grond- en waterwerken Van Raak uit Ravels is gestart met de aanleg van vistrappen op het riviertje De Wamp ter hoogte van Retie en Oud-Turnhout. Die moeten ervoor zorgen dat bedreigde vissoorten makkelijker tot paai- en voedselplaatsen kunnen geraken. “Dit is voor ons een zeer mooi project”, zegt zaakvoerder Jan Van Raak.

2 jaar geleden verving het provinciebestuur in Kasterlee 3 stuwen door vistrappen. “Op De Wamp zitten zeldzame en beschermde vissoorten als de kleine en grote modderkruiper, rivierdonderpad en kopvoorn”, weet Rik Röttger, gedeputeerde van Waterbeleid. “Uit onderzoek bleek al dat de vistrappen die in 2015 werden aangelegd, een positieve invloed hadden op de aanwezige vispopulatie.”

2 maanden werk
Medewerkers van Van Raak zijn vorige week gestart met de werken stroomafwaarts, waar 2 stuwen worden vervangen door vistrappen. “Wij werken voor 90% voor openbare besturen zoals de Provincie Antwerpen, maar ook voor VMM en VLM, gemeenten en steden”, vertelt Jan Van Raak. Dit nieuwe project vertegenwoordigt een waarde van 400.000 euro, BTW incl. “Een belangrijke opdracht dus, wanneer je weet dat onze jaaromzet 6 tot 7 miljoen bedraagt. We verwachten hier een 2-tal maanden bezig te zijn met een kleine 10 mensen: 2 graafmachines en een ploeg van 3 handwerkers, samen met vrachtwagens die op en aan rijden.” In januari staat een gelijkaardig project op de planning op de Molse Nete aan de grens van Mol en Balen.

Het bedrijf heeft zijn kantoor in Ravels, terwijl het machinepark en materialen zijn ondergebracht in de vestiging in Geel-Winkelomheide. De onderneming stelt 35 mensen te werk die hoofdzakelijk in de provincie Antwerpen en deels in Limburg en Vlaams-Brabant actief zijn. Ze wordt geleid door Jan Van Raak, die administratief wordt bijgestaan door zijn vrouw Annemie, terwijl ook de zonen Vince en Rob in de zaak werken.