Van oud naar nieuw met … Rony Bols

eribel en B&B locks OKWat betekende 2013 voor u op zakelijk vlak?
2013 was het beste jaar ooit voor Eribel. Onvoorstelbaar. We groeien nu al 4 jaar met telkens 15 tot 20 procent. Dit jaar hebben we een erg mooie marge kunnen realiseren. Ik heb het gevoel dat alle puzzelstukjes in elkaar beginnen te passen. We hebben onze marktpositie bepaald, onze producten zijn uitgewerkt, we beschikken over de nodige productiecapaciteit… Dat geeft voldoening!

Wat vindt u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?
Het blijft belangrijk om onszelf en onze producten in vraag te stellen en constant te focussen op innovatie.

Wat wenst u de Kempense ondernemer/bedrijfsleider toe in 2014?
Ik zou alle Kempense ondernemers vooral een goede dosis doorzettingsvermogen willen toewensen. Blijf, ook als het even wat moeilijker is, altijd inzetten op innovatie. Mijn ondernemerspad was in het verleden erg hobbelig, maar we zijn altijd blijven innoveren en dat loont nu. We hebben onze loonkost van 30 procent in drie jaar tijd tot 15 procent kunnen terugbrengen. Het laatste jaar hebben we dankzij automatisatie een sprong gemaakt van 7 procent loonkostenbesparing. Dat zijn duurzame innovaties.

Welke tips/aandachtspunten heeft u voor de Kempense ondernemer/bedrijfsleider?
Een aandachtspunt voor de Kempense bedrijfsleider is zeker en vast respect voor de mensen. Niet alleen op intern vlak, maar ook naar klanten toe. Luister naar je klant! Ik ben al 23 jaar ondernemer, en sinds augustus bezoek ikzelf terug de werven. Gedurende twee dagen per week rij ik van de ene werf naar de andere. Ik kom terug in contact met mijn monteurs en met klanten, en daar haal ik erg veel input uit. Bovendien geeft het erg veel voldoening.

Waar wilt u persoonlijk in 2014 werk van maken?
Wel, ik zou in 2014 graag wat meer tijd vrijmaken voor mezelf en voor mijn gezin en familie. Dat was in 2013 niet altijd even evident…

Aan welke Kempenaar wilt u een pluim geven en waarvoor?
Ik zou graag een pluim geven aan Peter Janssen van Glacio. Als je ziet hoe die op zijn tanden heeft moeten bijten tijdens de turbulente overname van IJsboerke. Het is fantastisch hoe hij en Werner Van Springel een schitterend bedrijf als IJsboerke overeind hebben kunnen houden.

Met wie zou u eens aan de toog willen zitten en waarom?
Ik zou graag eens aan de toog willen zitten met Jef Colruyt. Hij slaagt erin om in zijn organisatie erg zuinig te zijn, waarbij hij ook zijn klanten niet uit het oog verliest. Ik vind hem heel innoverend op allerlei vlak en het feit dat hij erg veel investeert in zijn mensen en in opleidingen vind ik lovenswaardig. Ik verwijs vaak naar hem via ‚mijn Colruytprincipe’ als ik mijn mensen wil motiveren. Als we zaken of processen kunnen optimaliseren en centen kunnen besparen waar we anders niets aan hebben, dan wil ik die graag inzetten voor goede doelen.

Wat wenst u voor uzelf in 2014?
Wat meer tijd en ruimte voor mezelf, wat meer rust. Ik had in 2013 vaak het gevoel dat ik geleefd werd, dat ik mijn eigen agenda  niet meer controleerde. Daar wil ik toch wat verandering in brengen.