Van Oud naar Nieuw met … Ronny Van Broekhoven

ronny_van_broekhoven_-_voorzitter_voka_kempenWat betekende 2013 voor u op zakelijk vlak?
2013 was een heel moeilijk jaar voor de business waarin AGC Glass Europe actief is: glas. Er heerst veel onzekerheid over de toekomst. Vechten, creatief en innovatief zijn is dan de boodschap. Maar deze creativiteit vergt heel veel energie van je medewerkers, heel veel flexibiliteit ook en tegelijkertijd knaagt deze onzekerheid. Het juiste evenwicht zoeken is een moeilijke oefening. Gelukkig staat “opgeven” niet in mijn woordenboek. Daarnaast heb ik in m’n eerste jaar als voorzitter van VOKA Kempen wel de mogelijkheid gehad om heel veel ondernemers te spreken. Je hoort dan verhalen over ondernemers die het moeilijk hebben maar ook heel positieve verhalen. Dit geeft dan weer extra kracht om verder te blijven vechten en op zoek te gaan naar de “ommekeer” die er ongetwijfeld wel gaat komen.

Wat vindt u de belangrijkste gebeurtenis, evolutie of trend van het voorbije jaar?
Dat er zoveel onzekerheid blijft. Is de crisis voorbij? Moet het ergste nog komen? Niemand kan je een antwoord geven. Koop vandaag een economische krant en misschien is men er positief, misschien is men er negatief… Wat in 2013 in ieder geval wel heel duidelijk is geworden: wees creatief, wees vernieuwend, blijf niet bij de pakken zitten of je wordt uit de markt geconcurreerd.

Wat wenst u de Kempense ondernemer/bedrijfsleider toe in 2014?
Voor hen die het licht aan het eind van de crisis-tunnel al zien: heel veel kracht, moed en goesting om verder te bouwen, verder te groeien. Voor hen die het licht nog niet zien: evenveel kracht, moed en goesting om het licht te vinden!

Met welke evoluties moet hij/zij rekening houden in 2014?
De wereld wordt kleiner en kleiner, de snelheid van ondernemen groter en groter, mis de boot niet, zorg dat je erbij bent, maar…. vergeet ook niet te leven!

Hoe gaat uw organisatie de Kempense ondernemer/bedrijfsleider bijstaan?
VOKA Kempen groeit en dat is mooi! Steeds meer ondernemers vinden de weg naar VOKA. Terecht, want we kunnen onze Kempense bedrijven ook heel wat bieden op gebied van diensten, networking en belangenbehartiging. Bedoeling is dat we in 2014 blijven werken aan deze punten en onze service nog verhogen. Ik ben ervan overtuigd dat we dat met ons sterke team kunnen!

Waar wilt u persoonlijk in 2014 werk van maken?
Wat meer tijd vrijmaken voor vrouw, kinderen, gezin, familie, vrienden. Ik vind dat ik hen in 2013 iets teveel verwaarloosd heb.

Aan welke Kempenaar wil u een pluim geven en waarvoor?
Ik heb het laatste jaar Baron Stouthuysen wat beter leren kennen. Ongelooflijk wat een drive en uitstraling die man heeft op zijn leeftijd. Een voorbeeld voor velen onder ons. Hij krijgt van mij een dikke pluim.

Met wie zou u eens aan de toog willen zitten en waarom?
Eigenlijk vooral met m’n beste maat, zodat we nog eens uitgebreid de tijd kunnen nemen om bij te praten. Ik houd trouwens wel van een toogpraatje en ik merk dat  er dikwijls ook leuke ideeën ontstaan, ongeacht met wie je er zit te babbelen. Daarnaast zijn er zoveel mensen die inspirerend kunnen zijn, bijvoorbeeld Ignace Van Doorselaere, fantastisch als je hem hoort praten over zijn bedrijf en de goesting die hij uitstraalt om dingen te realiseren.

Wat wenst u voor uzelf in 2014?
Een goede gezondheid natuurlijk en heel veel goesting om mijn dromen en doelstellingen voor 2014 waar te maken