Van Helvert Recycling haalt alles van tafel

Vandaag gaat niets meer verloren. Het bedrijf Van Helvert Recycling uit Weelde haalt letterlijk alle etensresten van tafel. Van oliën en vetten tot voedingsrestanten. Het bedrijf ontpakt zelfs eerder verpakt voedsel.

Afval is vandaag rijkdom. Zeker bij Van Helvert Recycling dat een heel eigen niche aangeboord heeft in de recyclage markt. “Wij spitsen ons toe op oliën en vetten”, zegt Emmy Van Helvert. “Wij gaan die ophalen bij frituren, restaurants, hotelketens of ziekenhuizen en ouderlingengestichten. Overal waar oliën en vetten verbruikt worden in grote hoeveelheden. De keten Van der Valk is bv. zo’n vaste leverancier. ”

Zelf brengt Van Helvert Recycling zijn opgehaalde producten naar de smelters waar ze verwerkt worden tot biodiesel. Voedingsrestanten worden verwerkt in silo’s tot ze kunnen dienen als basisgrondstof voor groene stroom.

Met WellDPack heeft de groep overigens een nieuwe markt aangeboord: de kleine firma ontpakt eerder verpakt voedsel van distributiebedrijven, scheidt voedsel en verpakking en stuurt beide grondstoffen dan elk een eigen weg op.

De groep werkt vandaag met 6 werknemers en 4 vrachtwagens. Die gaan het afval ook ophalen in Nederland. “Wij zitten hier in Weelde precies op de grens en dat is voor ons een ideale uitvalbasis.”

De firma nam enkele tijd geleden identieke initiatieven in Marokko. Het experiment ligt er voorlopig stil. “Onze partners zagen alles even té groot.”

Het bedrijf is voor 100% in handen van de Van Helverts, echtgenoot Rudi, echtgenote Emy en hun zoon.