Van Gils traceert grondstoffen automatisch van begin tot einde

van gilsTracinginMotion uit Schoten heeft een volledig geautomatiseerd traceringsysteem geïnstalleerd bij ijsroomproducent Van Gils Sweet Creations in Weelde. Dat laat het Kempense bedrijf toe om doorheen heel het productieproces de grondstoffen te blijven volgen, tot en met in de consument zijn diepvriezer.

TracinginMotion is gespecialiseerd in software- en totaaloplossingen voor magazijnbeheer en tracering. In Weelde installeerden ze het TRAC warehouse management systeem. “Van Gils kwam bij ons aankloppen omdat ze op zoek waren naar een partner om de tracering te automatiseren. Vroeger gebeurde dit vooral manueel”, zegt Steve Vandaele, senior account manager bij TracinginMotion. “Met het nieuw systeem kunnen ze de grondstoffen volgen vanaf die binnenkomen, tijdens de stockage en de productie tot en met het afgewerkte product. Moest er bijvoorbeeld ooit een klacht komen van een consument die iets heeft gekocht in de supermarkt, kunnen ze helemaal teruggaan tot de leverancier van een ingrediënt. Tegelijk voorziet het systeem dat de grondstoffen die het langst op stock staan, het eerst worden verwerkt en ook dat de producten die het langst geleden werden geproduceerd, het eerst naar de klant vertrekken.”

Kostenbesparing
Paul Van Gils, zaakvoerder Van Gils Sweet Creations: “Als ambachtelijk producent van hoogwaardige dessertproducten is voor ons kwaliteit primordiaal. Met ruim 160 verschillende producten in ons gamma en een veelvoud aan grondstoffen is een doeltreffend voorraadbeheer en tracering een serieuze uitdaging. TRAC resulteert niet enkel in een effectieve kostenbesparing maar ook voor heel wat minder administratie, een betere planning en controle over de leveranciers. De oplossing kadert dan ook in ons continu streven naar kwaliteit en duurzaam ondernemen.”