Van Ende & Roxy investeert 450.000 euro in eigen waterzuivering

van ende & roxyWasserij Van Ende & Roxy uit Herentals start eerstdaags met de bouw van een eigen waterzuiveringsinstallatie. Daarmee zal het 70% van het gebruikte water opnieuw kunnen aanwenden. De overige 30% zal voldoen aan de normen voor lozing in oppervlaktewater. De installatie moet tegen februari volgend jaar operationeel zijn en kost 450.000 euro.

“Eigenlijk wordt de investering ons opgedrongen door de milieuwetgeving en waren we verplicht de installatie te bouwen”, legt afgevaardigd bestuurder Jo Van Ende uit. “Daarnaast willen we aan onze klanten tonen dat we milieubewust bezig zijn.” Door de recuperatie van het water geldt er ook een terugverdieneffect. “Indien we de resterende 30% inderdaad in oppervlaktewater mogen lozen, is er een terugverdientijd op vijf jaar. Moeten we in de riolering lozen, dan bedraagt die zeven tot acht jaar”, aldus Van Ende. Het bedrijf verbruikt zes tot acht kubieke meter water per uur.

Derde in België
Naar eigen zeggen is Van Ende & Roxy de derde wasserij in België die zal beschikken over een eigen waterzuiveringsinstallatie en het eerste familiale bedrijf. De wasserij behoort in omzet en aantal werknemers tot de top-tien in België. Er wordt een jaaromzet gerealiseerd van 4 miljoen euro met 55 medewerkers.

De onderneming was vroeger vooral actief in ‘plat linnen’ afkomstig van hotels en restaurants. Gaandeweg is ze zich meer gaan toeleggen op bedrijfskleding. “Dat geeft meer vuil af dan lakens, vandaar werd ook ons afvalwater vuiler. Ook dat heeft mee gespeeld om te investeren in een eigen waterzuiveringsinstallatie”, besluit Jo Van Ende.