Van de Craen moet opboksen tegen onhoudbare prijzen

van de craenToeleveringsbedrijven in de bouw worden vandaag soms geconfronteerd met prijzen van 20 jaar geleden. Bij Van de Craen in Arendonk lopen de zaken vrij goed “maar we stellen ons soms toch wel vragen bij wat we allemaal meemaken”, zegt bedrijfsleider Patrick Hens.

Van de Craen NV maakt deel uit van de bouwgroep B&R, een verticaal geïntegreerd bedrijf dat zijn posities in de bouwwereld sterk geconsolideerd heeft. B&R staat voor Eddy Bruyninckx en Ravago. Van de Craen is een specialist in chapewerk, schuimbeton, het plaatsen van gipsblokken en stukadoorwerk.

Het orderboek van Van de Craen zit nog aardig vol. “Wij kijken zo’n drie tot zes maanden vooruit. Voor schuimbeton werken we meer op korte termijn. Maar we hebben effectief nogal wat werk.”

Dit neemt niet weg dat Patrick Hens zich toch met nogal wat problemen geconfronteerd ziet. Zo de personeelsbezetting bv. Het lijkt bijna onmogelijk om nieuwe mensen te vinden. Er wordt daarom veelal met interims gewerkt doch het aanbod is niet uitzonderlijk sterk. “Ik heb het al meegemaakt dat een nieuwe werknemer het na vier uur al opgaf. Weet je, mijn beste man is 59 jaar.”

Ook de prijzen zijn problematisch. Door het aanbod van nogal wat firma’s met vestigingen in zeg maar Hongarije of Portugal worden offertes gemaakt waar je als Belgische onderneming niet meer tegenop kunt. “Wij werken geregeld ook met onderaannemers maar wij betalen Belgische prijzen”, zegt Patrick Hens. “Wij maken het onszelf dus wel bijzonder moeilijk.” Van de Craen maakt weliswaar onderdeel uit van de groep B&R doch moet de groep hoe dan ook aanvaardbare prijzen voorstellen. “Anders gaan ze op een ander.”

Van de Craen realiseerde in 2012/2013 een omzet van 7,1 miljoen euro. Het bedrijf stelt 20 mensen te werk. B&R heeft 600 man op de payrol.