Vaco investeert 2,5 miljoen euro in versafdeling

Vaco, de producent van klant-en-klare maaltijden met vestigingen in Olen en Herselt, investeert in een versafdeling. 

„De voedingsindustrie is een sector in beweging. Consumenten zijn voortdurend op zoek naar verse producten in een gevarieerd aanbod. Om in te spelen op deze trend en om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, investeert Vaco op de productiesite in Olen 2,5 miljoen euro in een versafdeling. Deze investering versterkt ons bedrijf in de breedte en zal een positieve invloed op ons personeelsbestand hebben”, zegt Jo Verstappen, Managing Director van Vaco.

Vaco brengt vandaag al een ruim gamma van gepasteuriseerde maaltijden op de mark. Vanaf april zal het assortiment uitbreiden met dagverse maaltijden. „De bestel-, productie- en leveringsdynamiek van verse producten is totaal anders dan deze van langer houdbare producten. Verse producten kunnen we pas produceren op het ogenblik dat er daadwerkelijk een bestelling is. Dat vergt een zeer flexibele planning en organisatie van de productie en dat zal voor ons bedrijf een bijzonder leerproces zijn.”

Om deze nieuwe activiteit op te starten zonder hierbij de bestaande processen te beïnvloeden, gaat Vaco in zee met een externe partner. „Deze firma is beter geplaatst om in de opstartfase tegemoet te komen aan de continue wisselende vraag van de markt”, zegt Verstappen. „In de opstartfase moeten we misschien de ene dag 4.000 maaltijden klaarmaken, maar een dag later kunnen dat er 35.000 zijn. We moeten dus zeer snel een tweede en soms zelfs een derde ploeg kunnen inschakelen. Flexibel inzetbare werknemers zijn dan een noodzaak. In een volgende fase van het project, wanneer de pieken en dalen wat afgevlakt zijn, zullen we eigen mensen in de Fresco-afdeling aan de slag kunnen laten gaan.”

In 2006 werd Vaco overgenomen door de Britse groep Bakkavör, een specialist in zogenaamd convenience food. Bakkavör telt als groep 60 productievestigingen over de hele wereld. De vestigingen van Vaco in Olen en Herselt stellen momenteel 270 medewerkers te werk. „Niemand zal moeten vertrekken omwille van de komst van de externe partner”, verzekert Verstappen. „Integendeel, wanneer mensen doorschuiven naar de versafdeling is het zeer waarschijnlijk dat we extra vaste medewerkers zullen aannemen. De externe partner blijft wel nodig om pieken in de productie op te vangen.”

Verwant en interessant: