De plaatsing van een groot scherm ter gelegenheid van het WK voetbal in de zomer van 2018 zorgt voor beroering in Turnhout. Het stadsbestuur wil de festiviteiten op het Warandeplein laten plaatsvinden. In eerste instantie stootte dat op fel protest bij de horecazaken op de Grote Markt, de locatie waar dat in het verleden stond. Nu sluit ook de plaatselijke Unizo-afdeling zich aan bij dat protest.

Omdat de wedstrijden in Rusland door het tijdsverschil al om 12 of 14 uur worden gespeeld, ook op zaterdag, komen die mogelijk in conflict met de wekelijkse zaterdagmarkt op de Grote Markt. Ook de troostingfinale wordt op een zaterdag gespeeld. Om te vermijden dat de wekelijkse markt samenvalt met een wedstrijd van de Rode Duivels, besliste de stad om het scherm neer te planten op het Warandeplein.

Centrumplein
Dat zinde de cafébazen van de markt niet en ze reageerden verbolgen op de beslissing. “Wanneer de Rode Duivels spelen, zijn onze cafés leeg”, weten ze nu al. Ze krijgen hierin de steun van Horeca Ondernemers Turnhout (HOT) en nu ook van de ondernemersorganisatie Unizo. “Er is maar één plaats in Turnhout waar een WK-voetbalfeest kan worden gevierd en dat is op het centrumplein van onze stad, de Grote Markt”, zegt die.

“De Grote Markt is in de loop der jaren van een grote parking geëvolueerd naar het grootste terras van onze stad”, aldus nog Unizo. “We veroordelen zeer sterk de manier waarop het stadsbestuur de ondernemers niet betrekt in deze beslissing. Men gaat, onbegrijpelijk genoeg, voorbij aan een breed gedragen ondernemersplatform.”

Unizo Turnhout herinnert het stadsbestuur aan het charter dat zij samen onderschreven en waarin ze elkaars vertrouwen uitspraken om een ondernemingsvriendelijke stad uit te bouwen. “We stellen voor om de zaterdagmarkt tijdelijk te verplaatsen naar het Warandeplein”, zegt de organisatie.