Universiteitsstudenten helpen Kempense bedrijven met duurzaamheidsbeleid

Duurzaam-Glacio-en-beneensVoor het tweede jaar op rij kan een tiental Kempense bedrijven instappen in een project om hun bedrijfsstrategie en -processen te verduurzamen. Dat kan in het kader van een afstudeerproject van de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. De deelnemende bedrijven krijgen handelsingenieurs of studenten TEW toegewezen die onder begeleiding van professor Hans Verboven helpen om een duurzaamheidsbeleid op te starten of te verbeteren. “We proberen duurzaamheid op een winstgevende manier en op maat van middelgrote bedrijven in de strategie en processen te implementeren”, zegt professor Hans Verboven (Universiteit Antwerpen). Verboven is verbonden aan BASF-Deloitte-Elia leerstoel voor duurzaamheid van de Universiteit Antwerpen en de Antwerp Management School.

Het project is vooral geschikt wanneer een bedrijf een volledig overzicht wil hebben van de opportuniteiten in zijn sector en een duurzaamheidsbeleid wil uitstippelen om bepaalde doelen te realiseren. “Ik kijk met de studenten bijvoorbeeld naar proces-efficiëntie, het HR-beleid en de ecologische voetafdruk van producten of diensten, en we denken mee na over businessmodel optimalisatie. Uiteindelijk moet dit leiden tot een efficiëntere en meer duurzame organisatie en een fundamenteel competitief voordeel”, zegt Verboven.

Sterk netwerk
Verboven mikt hoofdzakelijk op bedrijven tussen 20 en 250 werknemers. De sector speelt minder een rol. Niet alles is echter geschikt om door studenten te laten oplossen, nuanceert Verboven wel: “We hebben een sterk netwerk achter ons en wanneer we heel specifieke opportuniteiten ontdekken die te complex worden in het kader van zo’n thesisproject, verwijzen we de bedrijven door naar andere organisaties, waarmee we goede ervaringen hebben.”

Hans Verboven en zijn studenten werkten eerder al met o.a. Bouwbedrijf Beneens, Groep Van Roey, Brussels Airport Company, Pidpa, Van Gils Sweet Creations, Glacio-IJsboerke, Agrifirm, Havi Logistics, Unidoor, Metaalhandel Werrens en Universitas Digital Print. Bedrijven die interesse hebben kunnen contact opnemen via hans.verboven@uantwerpen.be.