Petra Raats heeft in haar kapsalon Raats Hairlounge in Rijkevorsel een shampoobar geopend. Klanten kunnen er hun eigen shampooflesjes laten hervullen. “Mijn klanten kopen hun shampoo goedkoper aan en de afvalberg vermindert.”

Petra haalde haar inspiratie uit verpakkingsvrije winkels. “Daar mag je zelf granen uit de bokaal in je potje scheppen. Ik wou hetzelfde principe toepassen op mijn shampoos en conditioners. Bij mijn weten is er geen ander kapsalon in België dat dit aanbiedt.”

Advies op maat
Klanten kopen een leeg flesje voor 2 of 3 euro. Bij hun keuze uit de shampoos en conditioners staat Petra hen bij met advies op maat. “Het is belangrijk om producten te kiezen die passen bij het haartype. Enkel en alleen op die manier worden haren weer glanzend en gezond.”

Hervullen van de flesjes kost 4 euro voor een reisverpakking of 16 of 17 euro voor grotere verpakkingen. “Zo kan ik de shampoo en conditioner goedkoper verkopen. Als extra voordeel is er natuurlijk de verminderde impact op de steeds groter wordende afvalberg.”

Raats Hairlounge bestaat ondertussen 11 jaar, de Shampoobar staat sinds begin deze week in het kapsalon van Petra. Binnenkort wil ze een spaarkaart introduceren. Na vijf hervullingen hebben klanten recht op een gratis nieuw navulflesje.