Unidoor werft technische medewerkers met bijzondere talenten aan

Lieven Van Praet, zaakvoerder van Unidoor, specialist in het verwerken van massief hout voor interieurafwerking, had 3 jaar terug een vacature voor een houtbewerker. Dankzij een loopbaan- en diversiteitsplan en met ondersteuning van RESOC werd een persoon met autisme aangeworven. Unidoor heeft daarop ook haar stages opengesteld voor jongens uit de school voor buitengewoon onderwijs De Mast in Kasterlee. Stages die telkens leidden tot een aanwerving.

“We maakten gebruik van alle mogelijke initiatieven zoals lessen Nederlands om bedrijfsspecifieke taal te leren voor allochtonen, ondersteuning in het werken met personen met autisme en Jobkanaal als gratis kanaal om onze vacatures kenbaar te maken aan arbeidsbemiddelaars. We investeerden met hulp van het Ervaringsfonds in ergonomische aanpassingen voor onze oudere werknemers. Een vaste contactpersoon bij VDAB helpt ons met alle mogelijke premies en andere tegemoetkomingen”, zegt Lieven Van Praet. Rondom Unidoor is ondertussen een heel netwerk uitgebouwd met De Ploeg, Jobkanaal, VDAB, de sectororganisatie OCH,… allemaal organisaties die ondersteuning bieden op maat van bedrijven.

Sociaal of niet, het personeelsbeleid bij Unidoor (18.8 FTE einde 2012) is professioneel georganiseerd : voor elke job zijn competentieprofielen uitgewerkt. Hierin wordt duidelijk omschreven welke verwachtingen het bedrijf heeft naar zijn medewerkers op vlak van kennis, vaardigheden en attitudes. Ook de directe leidinggevenden in het bedrijf moesten mee zijn in het verhaal. Aan hen werd een coaching traject aangeboden om op een gepaste wijze om te gaan met alle personeel. Op die manier werd een volledig traject van een diversiteitsplan met succes afgerond.

RESOC stipt aan dat een loopbaan- en diversiteitsplan organisaties de kans biedt om te werken aan een duurzaam personeels- en loopbaanbeleid. Het biedt Kempense bedrijven gratis ondersteuning en subsidie bij deze loopbaan- en diversiteitsplannen. In 2013 gingen niet minder dan 95 Kempische organisaties van start met een loopbaan- en diversiteitsplan.

Meer info over loopbaan- en diversiteitsplannen op www.resockempen.be of via diversiteit@resockempen.be.