Umicore wil snoeien in alle divisies

olenDe materialengroep Umicore verwacht een moeilijk jaar 2013. De bedrijfswinst zou verder dalen. Het bedrijf plant daarom een aantal herstructuereringen. De vestigingen in Olen en Hoboken zouden daarbij niet getroffen worden.

Umicore, het vroegere Union Minière heeft een zwak boekjaar 2012 achter de rug. De inkomsten stegen weliswaar met 5% tot 2,4 miljard euro maar de zogenaamde recurrente bedrijfswinst (rebit) daalde daarentegen met 11% tot 372 miljoen euro.

Umicore is sterk betrokken bij de Europese automarkt. De slechte gang van zaken in de autosector weegt dan ook zwaar op het bedrijf. Bovendien lijken ook de tot dusver heel rendabele recyclage-activiteiten te lijden onder de algemene crisis. Topman Grynberg gaf daarom bij de voorstelling van de jaarresultaten al aan “dat de resultaten voor 2013 nog lager zouden zijn dan die van 2012.” Dat Umicore nu al die conclusies trekt heet opmerkelijk te zijn. De materialengroep wacht doorgaans tot de maand mei om voorspellen te doen over de lopende gang van zaken.

Precies daarom wordt een nieuw herstructureringsplan op gang getrokken. “Wij willen onze kosten en onze productiebasis aanpassen”, zegt Grynberg. De besparingen zouden dan wél gespreid worden over alle business units. De Belgische vestigingen zouden daarbij buitgen schot blijven. “In Belgiê zijn we verleden jaar zelfs gegroeid. Wij hebben extra mensen in dienst genomen.”

De fabriek van Olen maakt chemische producten aan op basis van nikkel en kobalt. Er worden eveneens speciale materialen en elektro-optische materialen geproduceerd. Hoboken fungeert vooal als recyclage-eenheid.