Umicore meest duurzame onderneming van de wereld

De mUmicore_Hoboken_3aterialengroep Umicore is vandaag de meest duurzame onderneming van de wereld. Corporate Knights plaatste het Belgische bedrijf op plaats nummer één in de Global 100-ranglijst. Topman Marc Grynberg ziet die erkenning als een verdere stimulans voor het bedrijf in het kader van de strategie Vision 2015.

De turnaround is opmerkelijk. Het vroegere Union Minière had een relatief negatieve reputatie. Sinds de ombouw van het nonferro-concern tot het nieuwe Umicore heeft de groep een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Umicore spitst zich vandaag vooral toe op nieuwe materialen waarmee een duurzaam beleid kan worden gevoerd.

De fabrieken in Olen en Hoboken brengen daartoe een sterke bijdrage aan. Olen produceert chemische producten op basis van nikkel en kobalt en een aantal speciale materialen. In een andere divisie worden elektro-optische materialen aangemaakt. Hoboken fungeert vooral als een recyclage-eenheid.

“Umicore heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in schone technologieën zoals autokatalysatoren en materialen voor herlaadbare batterijen. Daarnaast ondersteunt onze unieke recyclagetechnologie een gesloten kringloopbenadering. Wij leveren in dit opzicht een bijdrage aan de aanpak van wereldwijde uitdagingen zoals grondstoffenschaarste, schone mobiliteit en duurzame opwerking en opslag van energie. Wij vervolledigen dit alles met ambitieuze doelstellingen om onze maatschappelijke en milieuprestaties nog te verbeteren”, aldus Grynberg.

Umicore stelt in België zo’n 3100 mensen te werk. Daarvan 1000 in Olen.

Corporate Knights ging bij de verkiezing van Umicore tot meest duurzame onderneming uit van een selectie van zowat 4000 globale middelgrote en grote ondernemingen. Corporate Knights is een onafhankelijk Canadees onderzoeksinstituut.