Umicore investeert 25 miljoen in Olen en laat 70 mensen afvloeien

Umicore Olen Umicore komt met een dubbele boodschap voor de site in Olen. Enerzijds kondigt het een belangrijk investeringsplan aan, anderzijds maakt het bekend dat tegen 2020 70 mensen moeten afvloeien.

De investeringsbedragen van zo’n 25 miljoen euro richten zich op de vernieuwing van de fabriek voor kobaltraffinage en –recyclage. Ze omvatten ook de modernisering in de infrastructuur van de site om zo nog verdere verbeteringsstappen te zetten inzake veiligheid, gezondheid en milieu. De vernieuwde raffinagefabriek laat Umicore toe meer kobalt te produceren en meer kobalt- en nikkelhoudende residuen te recycleren. Deze investering past in Umicores strategie om de bevoorrading te verzekeren voor de groei van haar business unit Rechargeable Battery Materials evenals de kobalt- en nikkelactiviteiten in Cobalt & Specialty Materials.

Geen ontslagen
Naast de investeringen kondigt Umicore ook maatregelen aan om de competitiviteit van de Olen-site verder te verhogen. Doel is het personeelsbestand tegen 2020 te verminderen met 70 functies. Deze vermindering kan gerealiseerd worden door natuurlijk verloop in de komende vijf jaar, dus zonder ontslagen.

Jan Vliegen, senior vice-president Cobalt & Specialty Materials en site manager van de Olen-site: “Deze investeringsplannen bevestigen ons vertrouwen in de toekomst van de Olen-site. In de huidige, uitdagende omstandigheden moeten we er alles aan doen om de Olen-site competitief te houden. Ik ben ervan overtuigd dat deze investeringen ons zullen helpen om hierin te slagen.”

De investeringsplannen zijn vandaag bekendgemaakt aan de medewerkers van de Olen-site en de dialoog met de sociale partners is opgestart. Umicore stelt in Olen zo’n 950 mensen te werk.