Tweede ‘heetwaterboring’ in Mol kost 6,5 miljoen euro

vitoAfgelopen week is de tweede boring gestart in het kader van het diepe-geothermieproject op de Balmatt-site in Mol. Dit keer gaat het om een schuine boring, aanvullend bij de eerste boring die vorige maand werd afgerond en water opleverde van 138 graden. De kostprijs van de tweede boring wordt geraamd op 6,5 miljoen euro.

Ook deze tweede boring wordt uitgevoerd door het consortium Daldrup-Smet. De eerste boring bereikte een diepte van ruim 3.600 m en was een verticale boring. Voor de tweede boring wil VITO dezelfde diepte bereiken. Omdat er schuin wordt geboord, zal de tweede boring eindigen op een afstand van 1,2km van de eerste. Vandaar zal de tweede ook langer zijn.

4 maanden
Dankzij de tweede boring zal VITO beschikken over een productie- én een injectieput. Dit is de basis voor de bouw van een zgn. geothermisch doublet. Volgens de planning zal de bijkomende boring 4 maanden duren, wat betekent dat eind juni 2016 opnieuw een pompproef kan gebeuren. Dan zal VITO het geothermisch reservoir in de diepe ondergrond uitgebreid kunnen onderzoeken.

Wanneer alles naar wens verloopt, zullen VITO/SCK en Belgoprocess tegen september 2017 als eerste gebruik kunnen maken van deze milieuvriendelijke en CO2-neutrale energie uit de ondergrond.