Twee vleesverwerkende bedrijven werken samen

Bens slachthuisHerdico Vlees uit Meerle (bij Hoogstraten) en Bens NV uit Oevel startten in augustus een samenwerking.

Herdico is een familiebedrijf waar zowel varkens geslacht als uitgesneden worden.  Wekelijks wordt er zo’n 550 ton varkensvlees verwerkt. 70 procent van de productie is bestemd voor de export, voornamelijk naar de EG en naar Azië. De afdeling retail maakt verpakte vleesproducten voor de Belgische winkels.

Bij Bens NV, onderdeel van de Groep Vanden Avenne, produceren ze versneden varkensvlees en varkenskarkassen. Het bedrijf slecht wekelijks zo’n 20.000 varkens en produceert 1.000 ton vlees. Klanten zijn zowel lokale slagers als grote internationale vleesbedrijven.

De samenwerking moet beide bedrijven toelaten om beter te kunnen inspelen op ontwikkelingen in de sector, zoals de boycot door Rusland, en biedt voordelen op vlak van transport en logistiek. In de toekomst verhuizen een aantal activiteiten van Herdico naar Bens, maar dat zal afhangen van de opstart van het nieuwe slachthuis in Oevel. Dit is een initiatief van Bens NV, dat met de slachterij haar vleesverwerkend bedrijf uitbreidt. De investering is goed voor meer dan 30 miljoen euro en biedt ruimte voor 100 nieuwe banen. Door de nieuwe installaties krijgt Bens een slachtcapaciteit van 40.000 varkens per week. Per jaar zijn er dat drie miljoen.