Tuytelaers investeert 800.000 euro in zaagmachines

TuytelaersDe firma Tuytelaers in Ravels heeft de voorbije maanden 800.000 euro geïnvesteerd in twee hypermoderne machines. De zaagmachines stellen het bedrijf in staat om natuurstenen platen te zagen tot 5m op 2m20 groot met een gewicht tot 12 ton. De vraag naar dat soort monumentale platen komt van klanten die ze gebruiken als fundering om machines op te bouwen en die wereldwijd actief zijn. Tuyelaers is de enige in de Benelux die dergelijke platen kan leveren.

Met de traditionele cirkelzagen was Tuytelaers in staat om platen te zagen uit grote natuurstenen blokken tot 1,5m. Maar vanuit klanten kwam de vraag naar grotere platen in één geheel. “Nieuw aan onze recente machines is dat het zagen gebeurt via een diamantkabel van 7,5mm dik. Ze zijn op maat gebouwd door een Italiaanse fabrikant”, legt directeur Danny Tuytelaers uit. “Bovendien zijn ze energiezuiniger, verbruiken ze minder water, zorgen ze voor minder restafval en ze produceren nauwelijks geluid.” Met de recentste machine, die in april werd geïnstalleerd, kunnen vijf platen tegelijk uit één blok worden gezaagd.

Multinationals als klant
Belanrijke klanten van Tuytelaers voor dit soort platen zijn multinationals zoals Carl Zeiss uit Duitsland, leverancier van optische en opto-elektronische producten die hun toepassing vinden in de oogheelkunde, microchirurgie, microscopen enz. Nog zo’n belangrijke afnemer is het Nederlandse ASML, dat machines bouwt voor chipproducenten. “Zij bouwen hun machines op onze stenen platen omdat die niet-magnetisch zijn en ook niet krimpen of uitzetten bij wisselende temperaturen, wat bijvoorbeeld bij beton wel het geval is. De ‘fundering’ mag namelijk geen enkele invloed hebben op de precisie van de werktuigen die erop komen. Om je een idee te geven: zij werken tot op een micron nauwkeuring, zijnde 0,001mm”, aldus Danny Tuytelaers.

De natuurstenen blokken voor deze toepassingen komen uit een speciale groeve in Zuid-Afrika. Ze worden vervoerd per zeeschip naar de haven van Antwerpen en komen dan met speciaal vervoer naar Ravels. De blokken wegen 40 tot 50 ton. Om ze te kunnen hanteren, investeerde Tuytelaers ook in een nieuwe heftruck. Het bedrijf is één van de weinigen in Europa die dit soort opdrachten aankan, en alleszins de enige in de Benelux.

Streven naar diversificatie
Voor Tuytelaers maken deze activiteiten deel uit van een streven naar diversicatie. De onderneming specialiseerde zich aanvankelijk in de productie van grafzerken en is daarin nog altijd marktleider in de Benelux. Jaarlijks worden zo’n 15.000 grafzerken gemaakt die naar steenhouwerijen over heel België en Nederland gaan. Daarnaast produceert het bedrijf keukenbladen, tegels, zwembadboorden, dorpels, gevelbekleding, enz. voor zowel binnen als buiten, vaak in opdracht van bouwfirma’s en installateurs van keukens en badkamers. Voor composietsteen is Tuytelaers verdeler van de merken Caesarstone en Diresco voor de Benelux. Het bedrijf stelt in totaal honderd mensen tewerk.

Reden om fier te zijn
“De productie van grafzerken is een markt waar geen groei meer in zit”, legt Danny Tuytelaers uit. “Daarom zoeken we naar alternatieven en dat leidde tot deze nieuwe investering. Onze natuurstenen platen maken nu een wezenlijk onderdeel uit van hightech machines die over de hele wereld worden verdeeld want de bedrijven waarvoor we werken, zijn echte wereldspelers. Dat geeft toch wel een bijzonder gevoel. Daar mogen we als Kempense onderneming toch wel eens fier op zijn.”