De plannen voor een fietsostrade tussen Herentals en Balen zijn klaar. Het traject is 32 km lang en loopt langs de spoorweg van Herentals over Olen, Geel, Mol en Balen. De kostprijs bedraagt 30 miljoen euro.

Zo’n fietssnelweg brengt de fietser zowel op korte als op lange afstanden vlot naar zijn bestemming, zoals bedrijvencentra, scholen en stadscentra. Waar de fietsostrades al klaar zijn, wordt er druk en enthousiast gefietst door scholieren, pendelaars en recreatieve fietsers. Fietsostrades bevinden zich naast een spoorlijn of een kanaal omdat die routes rechtlijnig zijn. Via treinstations kunnen pendelaars fiets en trein combineren.

9 bruggen en 2 tunnels
“De fietsostrade Herentals-Balen loopt door 3 kleinere stedelijke gebieden met heel wat werk- en schoolbestemmingen. Langs deze Kempense fietsostrade liggen maar liefst 400 bedrijven, 161 scholen en tal van sportverenigingen. De fietsostrade Herentals-Balen maakt van de fiets een waardig alternatief voor de wagen”, legt Luk Lemmens, gedeputeerde van Mobiliteit, uit. “Het AZ St-Elisabeth in Herentals speelt bijvoorbeeld al in op de komst. Zij lieten onlangs door het mobiliteitspunt van de provincie Antwerpen een mobiscan uitvoeren om hun woon-werkverkeer te verduurzamen, hun fietsbeleid te optimaliseren en meer in te zetten op duurzame mobiliteit.”

Er wordt 18,8km extra fietspad aangelegd. Van de 30 miljoen die het project kost, gaat 8,5 miljoen naar de aanleg van 9 bruggen en 2 tunnels. De provincie wil in het voorjaar van 2018 met de werkzaamheden starten en verwacht dat de klaar zijn tegen eind 2022.