Turnova regelt de temperatuur via de ondergrond

TurnovaHet woon- en winkelcomplex Turnova, dat momenteel in aanbouw is in het centrum van Turnhout, zal gebruikmaken van ondiepe geothermie voor het verwarmen en koelen van de ruimtes. Vandaag is het startschot gegeven voor het boren van in totaal 6 putten die tussen 60 en 120 meter diep gaan. De kostprijs van het hele project bedraagt 2,5 miljoen euro.

Het systeem is op zich eenvoudig. Er wordt grondwater opgepompt, dat via een warmtewisselaar grondwarmte afgeeft in de winter. Vervolgens wordt het koude water opnieuw naar de ondergrond gestuurd en in de zomer weer opgepompt om te dienen als koeling.

Binnen Turnova worden gemeenschappelijke ringleidingen aangelegd voor koud en warm watertransport die de winkels, het hotel en de woongebouwen passeren.

Energiezuinig
“De gebouwen hebben door deze wisselwerking geen verwarmingsinstallatie op aardgas nodig en geen actieve airconditioning om af te koelen. Voor de winkels zijn dan geen grote lawaaierige koelinstallaties met ventilatoren op het dak nodig. Dat is een groot voordeel voor de buren van Turnova. Koeling met dit systeem is bovendien tot vijf keer efficiënter dan op de klassieke manier. Dus ook goed qua energieduurzaamheid”, verduidelijkt Marc Bauters van projectontwikkelaar Heeren Group.

De boringen voor de koude-warmte-opslag door aannemer IFTech in onderaanneming van Interbuild nv zullen ongeveer 6 weken duren. Andere realisaties van ondiepe geothermie in Turnhout zijn de campus Sint-Elisabeth van AZ Turnhout, het woonzorgcentrum De Wending en de campus Blairon.