BePowered uit Turnhout ontwikkelt een revolutionaire technologie om stroom uit elektrische wagens thuis te gebruiken. In dit scenario rij je ’s morgens naar je werk, daar laad je de accu van je wagen op via zonnepanelen en ’s avonds pomp je deels de overblijvende stroom naar je woning. De bedoeling is om tegen september dit jaar operationeel te zijn met deze Vehicle2home-toepassing.

Zaakvoerder Bart Eestermans begon zijn bedrijfje op zijn zolderkamer maar heeft dat een jaar geleden ondergebracht op de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Tegelijk blijft hij als onderzoeker verbonden aan het kenniscentrum Energie van Thomas More in Geel.

Project in Nederland
Zijn technologie bestaat erin om elektrische auto’s in te zetten als kleinschalige mobiele stroomvoorzieners. “We hebben de kennis al in huis”, vertelt bedrijfsleider Eestermans. “In Nederland werkten we mee aan een proeftuin met 35 woningen waar we de stroom van zonnepanelen opsloegen in vaste batterijen en vrij gaven op het meest geschikte moment voor de wijk. Het enige verschil nu is dat de batterij in de auto gebruikt wordt in plaats van een vaste batterij in de woning.”

Intussen zijn autobatterijen voldoende groot om te kunnen dienen voor extra stroomopslag. “De meeste mensen wonen op minder dan 50 km van hun werk. Wanneer de batterij op het werk is opgeladen en ze verbruiken 10 kWh om thuis te geraken en ze houden nog 10 kWh over om ’s anderendaags terug te rijden, dan kunnen ze 10 kWh leveren aan de woning. Dat is genoeg voor het stroomverbruik in een gemiddelde woning en er is zelfs nog reserve voor onvoorziene verplaatsingen met de wagen.”

Europese steun
BePowered werkt momenteel aan een intelligente laadpaal en aan de technologie om de stroom van het werk via de autoaccu over te brengen naar de woning. Die verdere ontwikkeling gebeurt samen met een Nederlandse partner. Het bedrijf ontvangt daarvoor ondersteuning vanuit het Europese Interreg Vlaanderen-Nederland programma Link2Innovate dat gecoördineerd wordt door Innotek uit Geel.

Bart Eestermans ziet veel commerciële mogelijkheden en kijkt onder meer naar bedrijven en/of eigenaars van voertuigenparken. Ze kunnen het surplus aan groene energie met de batterijen vermarkten aan spelers op de energiemarkt, wat bijdraagt tot het versnellen van de energietransitie en de zonne-installaties bij bedrijven nog rendabeler maakt.

Naast de bedrijfsleider heeft BePowered nog 1 medewerker in dienst en een volgende wordt binnenkort aangeworven.