De Powerbox van het Turnhoutse bedrijf Solenco Power is een van de genomineerden voor de Belfius Smart Awards. Dat is een verkiezing voor vernieuwende projecten die maatschappelijke uitdagingen slim aanpakken. De bekendmaking en uitreiking vindt plaats op 16 mei.

De Solenco Powerbox dient om energie die te veel wordt opgewekt door zonnepanelen, tijdelijk op te slaan. Het apparaat gebruikt de energie om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt als gas opgeslagen in een tank en weer naar de Solenco Powerbox geleid wanneer de zonnepanelen te weinig energie produceren. Die zet het gas om in stroom en warmte voor verwarming en sanitair water.

Het product is goedkoper dan de gangbare oplossingen voor energieopslag , zoals batterijen. Bovendien zijn gebruikers 100 procent onafhankelijk van het gas- en elektriciteitsnetwerk en ondervinden ze dus geen prijsfluctuaties voor fossiele brandstoffen.

Autoriteit in waterstof
De Powerbox is ontwikkeld door Hugo Vandenborre uit Kasterlee, een autoriteit op het vlak van waterstoftoepassingen. Hij werkt al decennia lang aan oplossingen om onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Zijn bedrijf Solenco Power is ondergebracht op de Open Manufactoring Campus op de Philips-site in Turnhout.

Op dezelfde campus is nog een 2de genomineerde voor de Smart Awards gehuisvest, namelijk de vzw WaterstofNet die overheden, bedrijven en burgers informeert over de duurzame toepassingsmogelijkheden van waterstof. De stad Turnhout zelf is ook genomineerd voor een stadsrenovatieproject, zo ook de onderwijsinstelling Hivset.

In totaal kwam er 185 inzendingen binnen en daarvan weerhield de jury, die bestaat uit vertegenwoordigers van de academische wereld, onderzoeksinstellingen en de zorg- en technologiesector, 50 projecten.