De handelaars van de Patersstraat in Turnhout voeren deze week een bijzondere promotiecampagne voor hun braderij van komende zondag. Elke avond delen ze in een omliggende gemeente gratis ijsjes uit. De locatie wordt pas net voordien bekendgemaakt via hun Facebook-pagina.

De Patersstraat stond tot voor enkele jaren synoniem met verloedering en leegstand. Maar door toedoen van een actief handelaarscomité is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig wordt de straat steeds vaker als voorbeeld geciteerd van hoe je je als winkelstraat kunt wapenen tegen de concurrentie van ketenwinkels buiten de centra en online verkoop.

“We profileren ons als een straat met een gezicht”, legt voorzitter van de handelaarsvereniging Seb Van Deun, zaakvoerder van spellenzaak De Kolonisten, uit. “In de straat is geen enkele ketenwinkel gevestigd, we zijn allemaal zelfstandige ondernemers. Samen willen we de mensen duidelijk maken dat onze straat echt nog wel leeft.”

Gratis ijsjes zijn succes
Om hun komende braderij te promoten bedachten ze een originele actie. “Elke dag ’s middags posten we foto’s van herkenbare plaatsen in een omliggend dorp op onze Facebook-pagina. Dan kunnen mensen al beginnen raden. Om kwart voor zeven ’s avonds posten we een foto van de locatie met de ijskar, de ligstoelen en beachflags en kunnen mensen tussen 19 en 20 uur een gratis ijsje komen halen. Tegelijk vragen we om een bepaald voorwerp mee te brengen. Wie als eerste daarmee arriveert, ontvangt een extra prijs.”

De actie is na 2 avonden een succes. De eerste avond in Kasterlee kwamen 130 mensen een ijsje halen aan het karretje van het Ijsmanneke uit Kasterlee, de partner voor deze actie. Gisteren in Beerse werden 200 ijsjes uitgedeeld. De actie loopt nog tot en met zaterdagavond. De braderij in de Patersstraat vindt zondag tussen 12 en 18 uur plaats.