Het grote tv-scherm tijdens het WK-voetbal volgende zomer komt niet op het Warandeplein maar toch op de Grote Markt in Turnhout. Daarmee komt het stadsbestuur terug op een eerdere beslissing. Unizo Turnhout juicht namens de plaatselijke ondernemers de beslissing toe.

De voornaamste reden om het WK-scherm ter verplaatsen richting cultuurcentrum de Warande was de zaterdagmarkt. Maar intussen is er met de marktkramers een oplossing gevonden om zowel de zaterdagmarkt als het WK-evenement aansluitend bij mekaar te organiseren.

“Wij herhalen onze oproep om dergelijke evenementen te laten plaatsvinden op het centrumplein van onze stad. Het spreekt vanzelf dat dit een boost geeft aan onze binnenstad, we kunnen de beslissing dus alleen maar toejuichen”, zegt voorzitter Suzy Maes van Unizo Turnhout.

Andere rol centrummanagement
De ondernemersorganisatie maakt van de gelegenheid gebruik om een andere rol voor het Centrummanagement op te eisen. “Deze centrumraad zou onafhankelijker van de stad moeten kunnen opereren. Centrummanagement beschikt over een eigen budget dat de ondernemers toelaat acties te organiseren om Turnhout te promoten als attractief winkelcentrum. Maar het initiatief moet liggen bij het Centrummanagement, in een ondersteunende samenwerking van Stad Turnhout, zo ook bepaald bij de oprichting. In de praktijk merken we dat vaak het omgekeerde gebeurt. We hopen dat dit debat ten gronde kan worden gevoerd.”

Unizo Turnhout zal hierin het initiatief nemen.