Turnhoutse kerktuin van Hoebenschot valt in zeer goede aarde

hoebenschotHoebenschot Plant en Tuin uit Lichtaart heeft de Openbaargroen Award in de wacht gesleept met de tuin rond de kerk op de Grote Markt van Turnhout. De tuinaannemer gaf de tuin een fleurig, natuurlijk effect met aandacht voor ecologie in de stad en dat is de jury van de Groene Lente 2016 niet ontgaan. “Ik voel me erkend”, zegt zaakvoerder Geert Laenen.

Groene Lente is de jaarlijkse wedstrijd van de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG). Gemeentebesturen met nieuwe groenprojecten, opmerkelijke bloemeninitiatieven, water- of bijenvriendelijke realisaties dingen mee voor de prijzen. In het onderdeel groenprojecten gaat de award naar Hoebenschot Plant en Tuin, meer bemaald voor de aanleg van de Turnhoutse kerktuin. Geen evidentie want het imposante gebouw zorgt voor zon en schaduw.

Hele jaar door
“Belangrijk dus dat er variatie in de planten zit”, zegt Geert Laenen. “Daarom onze keuze om met een combinatie te werken van fleurige bloemen, strakkere lijnen en stevigere siergrassen die de winter trotseren. Zo valt er het hele jaar door iets in de tuin te beleven.” De planten ook voor o.m. vlinders en bijen die er voedsel vinden. Met als resultaat: natuur in de stad.

“De stad Turnhout heeft de keuze voor de tuinaannemer niet alleen genomen op basis van het budget – zoals heel vaak gebeurt in openbare aanbestedingen – maar ook op basis van de expertise die ze zocht om de inplanting van de tuin deskundig aan te pakken. Ik voel me erkend en serieus genomen in mijn rol als tuinarchitect, maar ook als adviseur naar onderhoud toe. En dat is fijn”, aldus nog de zaakvoerder.