Turnhoutse houtskeletbouw twee keer sterker dan conventionele tegenhanger

STRUCTUREZEric Van de Heyning en Bas Coppelmans van het Turnhoutse WOODinc combineren de traditionele Japanse paal- en balkmethode met isolerende houtpanelen van Franse makelij die een woning in een minimum van tijd goed geïsoleerd en winddicht maken.

„WOODinc is alleeninvoerder van het houtbouwsysteem van de groep Nice Corporation. Zij perfectioneerden de klassieke paal- en balkmethode waarmee in Japan duizenden woningen zijn rechtgezet. WOODinc bracht het in regel met de Europese bouwwetgeving en nu wordt het in de markt gezet onder de naam ‚Structurez’,” vertelt Bas Coppelmans. „Voor toepassingen in passiefbouw en BEN kan Structurez aangevuld worden met ons nieuwe product, Panobloc: kruislagenhout met geïncorporeerde isolatie.”

Het Structurez-systeem biedt heel wat voordelen. Het maakt gebruik van gelijmde, gelamelleerde balken van Europese en Noord-Amerikaanse naaldhoutsoorten en is daardoor bijzonder sterk en stabiel, zelfs aardbevingsbestendig. Het hout werkt niet of nauwelijks en is ook geschikt voor grote overspanningen en hallenbouw.  Ook qua brandwerendheid vormt het gelijmd gelamelleerde hout geen probleem, aangezien de inbrandsnelheid nog geen 20 mm per half uur bedraagt en bij brand het hout aan de buitenzijde verkoolt waardoor een isolerende laag gevormd wordt die de kern van het hout beschermt tegen de vlammen. De houten structuren en balken worden met roestbestendige carbonstalen verbindingsankers en borgpennen in elkaar gezet. De volledige structuur wordt aangeleverd als een bouwpakket. ‚Het montageplan samen met de connectoren en de gelamelleerde balken zorgen voor een zeer snelle opbouw en ijzersterke constructie die twee keer sterker is dan een met conventioneel hout gebouwde houtskeletwoning”, zegt Eric Van de Heyning.

Een eerste groot project is voorzien in Doornik, waar WOODInc 7.000m2 houten structuren levert voor een serviceflatcomplet met vijf bouwlagen.

Voor passiefbouw of BEN-woningen heeft WoodInc bovendien een nieuw product van Franse makelij, Panobloc. Het werd op Batimat Parijs bedacht met de Innovatieprijs 2013. „De houten panelen van Panobloc bestaan uit kruiselings gemonteerde en verlijmde houten latten met tussenin isolatiemateriaal dat zowel zijdelings als op de onderliggende latten verlijmd is. De panelen worden opgebouwd uit vijf tot elf lagen hout plus isolatie van elk 30 mm. De samenstelling van de isolatielagen en hun aantal kan variëren, in functie van de eisen. Panobloc kan als wandpaneel, vloer- of dakelement toegepast worden en dit zowel voor nieuwbouw als renovatie en voor zowel  beton- , hout- als staalbouw structuren.” (lees ook artikel in Bouwkroniek  dd. 2 mei van Paul Darmont).

WOODInc heeft diverse projecten lopen, waaronder een project in Mol van acht rijwoningen. Zes hiervan zijn passiefwoningen, twee zijn BEN-woningen. „We passen hier ons Structurez-systeem met Panibloc-invullingen toe op verschillende funderingstypes,” zegt Bas Coppelmans. „In onze calculatievergelijking zullen we ook hetzelfde type woning, maar dan traditioneel gebouwd, meenemen. Dit levert interessante resultaten op voor de aannemers die met ons systeem in zee willen gaan.”