Gisteravond is het platform Horeca Ondernemers Turnhout plechtig boven de doopvont gehouden. Dat gebeurde in theaterzaal Het Gevolg en werd bijgewoond door 130 horecabazen uit de stad. De vereniging wil de spreekbuis namens de lokale horeca zijn richting het Turnhoutse stadsbestuur.

“Het idee is eigenlijk ontstaan tijdens een trip naar Londen met lokale horecaondernemers”, zegt interimvoorzitter Gert Laurijssen van het bedrijf Foodservice Alliance uit Turnhout. “Na Londen volgde een bezoek aan Den Bosch, waar we ook een gesprek en discussie hadden georganiseerd met plaatselijke horecabazen en mensen van het stadsbestuur. Iedereen was onder de indruk hoe daar werd samengewerkt tussen horeca en stad, en hoe ze daarmee mekaar versterken.”

De Turnhoutenaren keerden naar huis met het idee om zoiets ook in Turnhout tot stand te brengen en richtten Horeca Ondernemers Turnhout op. Van de 200 horecazaken op het grondgebied van de stad sloten er zich intussen al bijna 150 aan.

Horecabeleidsplan
“Nog voor het einde van het jaar willen we een stedelijk horecabeleidsplan klaar hebben en daarmee naar het stadsbestuur stappen”, vertelt Gert Laurijssen. “En ook naar andere politieke partijen in het vooruitzicht van de verkiezingen in 2018. Verder willen we het platform een structuur geven met de verkiezing van een bestuur.”

Laurijssen ziet 2 belangrijke redenen waarom zoveel horecabazen zich aansluiten. “Steeds meer ondernemers zien het nut in van samenwerking, terwijl ze zich vroeger eerder als concurrenten opstelden. En anderzijds willen ze een aantal dingen ingrijpend veranderen.”

De tijdelijke voorzitter benadrukt dat het nieuwe initiatief niet in de plaats wil treden van Horeca Vlaanderen. “Zij houden zich bezig met andere problemen en belangenbehartiging en zijn minder bezig met puur stedelijke uitdagingen. We willen goed met hen samenwerken.”