In Turnhout loopt een opvallend project dat de schijnwerpers richt op de foorkramers die momenteel deel uitmaken van Turnhout Kermis. Katya Verstraelen van Bezielde Zaken, onlangs nog starter van de week op Made in Kempen, maakt dagelijks een portret van een foorreiziger, dat wordt geïllustreerd door foto’s van Marc Vervoort.

“We willen de brug slaan tussen de Turnhoutenaren en hun foorkramers. Turnhout heeft sowieso al een unieke traditie in het feestelijk ontvangen van hun kermisreizigers, maar ik wil een stapje verder gaan. Ik wil dat Turnhout Kermis een gezicht krijgt en dat de ziel voelbaar is. Zo wordt de kermisbeleving van de duizenden bezoekers verrijkt. Ik ben in mijn opzet geslaagd als ik een extra glimlach kan genereren bij bezoekers van de kermis en ze net dat tikkeltje meer kan bezorgen”, aldus Katya Verstraelen

Woonwagenverhalen
Zowel Katya als Marc zijn zo goed als dagelijks aanwezig op de kermis, maar ook op het domein FRAC, waar de foorkramers dit jaar met hun woonwagens staan. Om te proeven van de sfeer en om de foorkramers te interviewen en te fotograferen. Katya schrijft nadien persoonlijke portretten over de foorkramers die geflankeerd worden door zwart/wit foto’s van Marc.

Marc Vervoort: “Ik maakte eerder al een beklijvende reeks over de kermiskramers van de Sinksenfoor en zo werd ik gebeten door de kermismicrobe. Dagenlang heb ik rondgezworven op de kermis, soms met tranen in mijn ogen. Ik heb kunnen proeven van een stukje leven van de foorkramers en dat is bij tijden best intens. In Turnhout zal ik verschillende facetten van het foorleven in beeld brengen, steeds via portretten van de kermismakers.”

Hier kan je hun relaas volgen.